AKTUÁLIS
#Richter
#Richter Egészségváros
#egészség
#egészségügyi szűrések
#Felső-Szabolcsi Kórház
#Kisvárda
Több mint nyolc millió forint a kisvárdai kórháznak
Salgótarján, Nagykőrös és Szentendre mellett, Kisvárda is azon büszke városok közzé tartozik, amely részese lehetett a Richter Egészségváros programnak.

„Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak” – így hangzik a Richter Egészségváros program ma már jól ismert mottója. A 2009 tavaszán indult rendezvénysorozat népszerűsége évről évre nő. Az eltelt évek során 61 városban, mintegy 148 ezren vettek részt a rendezvénysorozaton, mialatt több mint 136 ezer szűrést végeztek el a szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig mintegy 300 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő kórházak javára.

Május 12-én sokan tettek az egészségükért és sokan tettek a kórházért Kisvárdán, a Flórián téren. A színpadi programokban helyi művészeti csoportok léptek fel, miközben az Agora-sátorban különböző egészségügyi témákban szakmai beszélgetések, míg a „Richter a nőkért” sátorban kifejezetten a gyengébbik nemet érintő, személyes tapasztalatokon alapuló előadások zajlottak.

A Richter Egészségváros hitelességét erősítik a programhoz csatlakozó ismert színészek, tévés műsorvezetők, sportolók. Így találkozhattunk Kisvárdán Béres Alexandrával, Szily Nórával, Radványi Dorottyával, Jaksity Katával, dr. Almási Kittivel, illetve együtt tornázhattunk Katus Attilával, szórakozhattunk Bereczki Zoltán műsorán, a nap házigazdája pedig Abaházi Csaba volt. A Richter Egészségváros családi rendezvény, melyet a játszóház, a bábszínház, játékos természettudományi bemutatók, interaktív kísérletek, tűzoltóautó-bemutató tett színessé.

A tanácsadások alkalmával bővíthettük ismereteinket – többek között - a szorongás és depresszió, a változókori problémák témákban, vagy éppen fogamzásgátlási, terhességi, nőgyógyászati területeken. A szűrések tárháza szinte minden egészségügyi szegmenst felölt, úgy mint: prosztata, csontritkulás, csontsűrűség, koleszterin, vérnyomás, érszűkület, szív-és érrendszer, asztma, testzsír, neuropátia, szemészet, füll-orr-gégészet.

A Richter Egészségváros családi programsorozat célja, hogy mindenki egyszerre tehessen valamit saját maga és családja egészségéért, illetve városa egészségügyének fejlesztéséért, ez utóbbit a helyi kórház számára nyújtandó adomány formájában. A Richter ennek érdekében minden alkalommal 2.000.000 Ft alap adományt ajánl fel a helyi egészségügyi intézmény számára. Ezt az adományalapot a résztvevők minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért járó adományponttal tudták növelni, hiszen a Richter pontonként 300 forinttal emeli meg az alapadomány összegét. Vagyis minél aktívabban cselekszik valaki saját egészségéért, annál nagyobb mértékben járul hozzá a kiválasztott kórháznak szánt adomány gyarapításához.

Kisvárdán nagyon sokan tettek önmaguk egészségéért, ezáltal a kórházért

„Az egész napos magas lakossági részvétel és nagyfokú aktivitás miatt délutánra már sejthető volt, hogy Kisvárdán nagy összeget gyűjtenek majd az emberek kórházunk számára.” – mondta Hegyi Henrik, a Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója. „Kórházunk szervezeti kultúrájának részét képezi, hogy minél több segítséget nyújtsunk a térségünkben élők számára túl a gyógyításon, mint alapfeladatunkon, és ez nagyon pozitív fogadtatásra talált a környezetünkben. Egy ilyen kezdeményezés, mint a Richter Egészségváros nem csupán a résztvevőkön, hanem általuk kórházunk fejlesztésében is segített, amire nagyon büszkék vagyunk és amit hálás szívvel köszönünk mindenkinek” - zárta szavait a főigazgató.

„Az egészségünkkel, az egészséges életmóddal foglalkozó rendezvények mindig különleges szerepet töltenek be városunk életében. Kisvárda és környéke lakossága már sokszor, sokféle formában mutatta meg az összefogás az erejét, így biztos voltam benne, hogy a Richter Egészségváros-napon nagyon sokan vesznek majd részt a prevenciós vizsgálatokon, tanácsadásokon és kiegészítő kulturális programokon, mellyel jót tettek magukért és nagyon sokat tettek városunk kórházáért!” - mondta Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, hozzátéve: „Büszke vagyok a kisvárdaiakra, büszke vagyok az idelátogató vendégeinkre, és köszönöm mindenkinek, aki bármit tett és dolgozott a nap sikerességéért!”

A Richter Gedeon Nyrt. 2.000.000 Ft alapadományával együtt, összesen 8 millió 333 ezer 900 Forintot gyűjtöttek a résztvevők Kisvárdán, vagyis ennyit fordíthatnak a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház Csecsemő,- és Gyermekgyógyászati Osztály kubatúrájának fejlesztésére.

„Új ágyakat, bútorokat fogunk vásárolni, új zuhanyzókat alakítunk ki a kórtermeken belül, vagyis folytatjuk azt a felújítási munkát, amit már elkezdtünk a gyermekosztályon, nem feledve a mottónkat: Csak 1 %-ot fejlődünk, de azt folyamatosan!” - nyilatkozta Hegyi Henrik.

- Friss Média -

fotók: Szabó Sándor