NAGYVILÁG
Belföld
#Nyírtura
#fejlesztés
#pályázatok
Több mint egymilliárd forint fejlesztés öt év alatt Nyírturán
Ez csak az önkormányzat által, különböző pályázati forrásokból lehívott összeg. 2014-ben álmodni sem mertek ilyen mértékű fejlesztési forrásról. És itt nem áll meg a történet, hisz közel 400 millió forint értékben vannak bent újabb pályázatok, amik Nyírtura tovább fejlődését segítenék.

Stábunk a 2000 fős településen, Nyírturán járt, ahol meghallgattuk ifj. Mikó Gábor polgármester beszámolóját. Beszámolni való volt bőven, amit alá is támaszt egy nyomtatott, esztétikusan szerkesztett, több mint 50 oldalas, sok fotóval illusztrált kiadvány. A beszámolón jelen volt Seszták Miklós kormánybiztos (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője, aki egy megdöbbentő esettel illusztrálta, hogy csak úgy lehet valaki nyertes, ha tesz is érte.

A hármasszámú választókerületbe 43 település tartozik, köztük tizenhétezres város és 500 lelkes kis falu is. Közös jellemzőjük, hogy fejlesztési elképzeléseikhez a forrásokat, különböző pályázati úton érhetik el. A települések az elmúlt öt évben nem tétlenkedtek és sorra adták be a pályázatokat, aminek hatásra számos egészségház, közintézmény, óvoda, bölcsőde, iskola újult meg, vagy épült fel. Azonban, van egy település, nevezetten az Északkelet–Nyírségben fekvő, kevesebb mint 800 lelkes Jéke, ahol a település vezetése egyetlen egy pályázatot sem nyújtott be.


Nyírtura ennek az ellentéte, ehhez csak gratulálni lehet – fogalmazott a kormánypárti politikus. Ugyanakkor megjegyezte: csak fejlesztéssel nem lehet választást nyerni. Seszták Miklós példaként említette Hódmezővásárhely esetét. A képviselő úgy véli, hogy ha egy település nincs „egyben”, nem érzik az irányt, önmagában fejlesztésekkel nem lehet választást nyerni. Nyírtura – látva a fórumon százas létszámban jelenlevőket –, „egyben van.” Nyírtura egy irányba tud nézni – jelentette ki a képviselő.

Mikó Gábor, a település polgármestere 2018-19-es beruházásokról szólva kiemelte, hogy a mintegy 235 milliós fejlesztés egy része a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében valósult meg. Ebből a forrásból alakították ki a meglévő Nyírturai Móra Ferenc ÓMKK Óvoda bővítésével a mini bölcsődét, 45 millió forintból.

Szintén TOP forrásból „nagy volumenű beruházás volt Nyírtura életében a Rákóczi és a Temető utcát összekötő út, valamint gyalog- és kerékpárút kivitelezése, illetve a gyalogos átkelőhelyek megépítése a rendkívül nagy forgalmú 4-es számú főútvonalon. De ebben a projektben valósult meg járdák felújítása is a településen, négy szakaszon". Erre a programra több mint 90 millió forintot fordíthatott a település.

60 millió forintos belügyminisztériumi támogatásnak köszönhetően, a kor követelményeinek megfelelő átalakítás révén immáron egy minden igényt kielégítő egészségügyi komplexum jött létre. Ez az épület ad helyet a háziorvosi rendelőnek, a gyermekorvosnak, a fogászatnak, de itt található a védőnői rendelő is. Az épület teljes átalakításával egy időben a fűtéskorszerűsítés, új parkolók kialakítása is megtörtént.

A megvalósult beruházások közül a legkisebb, de talán az egyik legfontosabb fejlesztés, hogy a település meglehetősen rossz állapotban lévő közösségi konyháját a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium önkormányzati étkeztetési fejlesztések programjában, 40 millió forintos támogatásából teljes egészében felújították.

Hamarosan átadják a körforgalmi csomópontot

Szintén TOP-os forrásból hamarosan elkezdődik a 403-as számú főútvonalon, a 4102 jelű út kereszteződésénél a körforgalom kiépítése. Ezzel a beruházással a nyírturai lakosok régi vágya teljesül, hisz jelentősen csökkenhet a balesetek száma a kereszteződésben. A beruházás mintegy 460 millió forintba kerül.