NAGYVILÁG
Külföld
Több mint 530 ezer eurót kapott Pelsőc
A kultúrház felújítására kapták a támogatást. A beruházásnak köszönhetően az épületet teljes egészében lehet majd használni.

Több mint 530 ezer eurós támogatást kapott a rozsnyói járásbeli Pelsőc (Plešivec) önkormányzata a Szlovák Innovációs és Energiaügynökségtől a kultúrház felújítására. A beruházásnak köszönhetően az épületet egész évben lehet majd használni – számolt be róla a Friss Rádiónak Iveta Šušánová, a község polgármestere.

A cél az épület energiafogyasztásának csökkentése. „Szigeteljük a tetőt, a homlokzatot, kicseréljük az ablakokat, felújítjuk a fűtésrendszert. A konyha felújítását is tervezzük" - mondta a polgármester.

A pelsőci kultúrház a ’90-es években épült, azóta nem újították fel. Mivel az épület nincs szigetelve, télen nem használható. „A könyvtárat is másik épületbe kellett költöztetnünk, mert télen nem működhetett a kultúrházban. A felújítás után visszaköltöztetjük, hogy egy helyen legyen minden kulturális intézmény" - tette hozzá Šušánová.

A polgármester tájékoztatása szerint a beruházás teljes költségvetése mintegy 614 ezer euró. A kivitelezésre kiírt közbeszerzés már lezárult, a munka 11 hónapig tart.