AKTUÁLIS
Több mint 20 ezer oltást adnak be a napokban megyénkben
Megyénkben is felfutóban van a járvány harmadik hulláma, állapították meg a szakemberek a Megyei Oltási Munkacsoport keddi ülésén. Ennek a folyamatnak a lassításához az érvényben lévő szabályok szigorú betartására és a védőoltások beadásának felgyorsítására van szükség.

Az elmúlt héten több mint 20 ezer oltóanyag érkezett a megyébe, ezt már majdnem mindet felhasználták. A héten újra nagy mennyiségben érkeztek oltóanyagok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. Az négy féle oltóanyag (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm), ami már megérkezett, összesen 20 ezernél is jóval több honfitársunknak adhat védettséget - mondta el Román István kormánymegbízott a szerdán érkezett újabb szállítmány átvételekor.

Ezeknek az oltásoknak a jelentős többségét első oltásként, kisebb részét pedig ismétlő oltásként adják be. "Az eddig befutott szállítmányok felhasználása ütemezetten zajlik, így megfelelően tudjuk gyorsítani az oltási tevékenységet a megyében. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek bíznak az egészségügyi szakemberekben, és elfogadják, sok esetben pedig maguk kérik a Sinopharm-vakcinát" - hangsúlyozta a kormánymegbízott.

A szerdai szállítmányból elsőként Dr. Gulyás Gábor, az egyik legnagyobb nyíregyházi praxis háziorvosa vehetett át oltóanyagokat. Elmondta, hogy a praxisában hatszáz hatvan év feletti paciens regisztrált eddig, de reméli, ez a szám folyamatosan emelkedik majd. Az előző héten 54 Sinopharm oltást adott be, most 70-et vett át, amellyel már szerda délután megkezdi az oltást. Az orvos úgy látja, hogy az oltási kedv jelentősen megváltozott, óriási igény van a betegek részéről a kínai vakcinára is. Egyre kevésbé válogatnak, illetve egyre inkább kisebbségbe kerülnek azok, akik szeretnének a vakcinák között válogatni. Legtöbben minél hamarabb szeretnének védettséghez jutni. Akik most beoltatják magukat, húsvétra védettek lesznek - mutatott rá a háziorvos, aki elmondta: a Szputnyik kivételével eddig minden vakcinával oltott már, több mint 250 paciensénél egyetlen mellékhatásról sem tud beszámolni, minimális helyi érzékenységet leszámítva.

- FrissMédia -