KULTÚRA
Múlt idő
Több mint 2 ezer éves kaspóban nevelgette a virágait egy kistiszaháti asszony
Homokhordás közben még 2004-ben talált egy edényt a kistiszaháti asszony. Megtetszett neki, hazavitte. Később egy amatőr régész szúrta ki, hogy 2300 éves kelta edényről van szó.

Akkor már több mint 10 éve kaspóként használta, néha olajjal kenegette, hogy szebb legyen - írja riportjában a Szabad Európa. Aztán kiderült, hogy az edény még Jézusnál is idősebb: 2300 éves.

De hogy került a Dombrád külterületén élő nőhöz az antik ritkaság? A kistiszaháti Nagy István 1991-ben éppen a lakodalmára készülődött, és úgy gondolta, hogy fel kellene szórni az udvart homokkal a tánchoz. Akkor akadtak rá a régi homokbányában az agyagedényre. Nem törődtek vele - azt gondolták, hogy régebben valamelyik öregasszony hagyta itt "ezt a köcsögöt", aki szintén homokért jött. Bár azt furcsállották, hogy benne volt egy csecsemő koponyája.

Az edényre 13 évvel később bukkantak rá újra, amikor is Nagy Irénke a férjével ment el homokért a bányához. Alig ástak lefelé valamennyit, máris több edény került elő. A szóban forgó darab megtetszett neki, hazavitte és kaspónak használta. Aztán egyszer csak összefutott a dombrádi Karászi Zsolttal, aki éppen a régi temetők állapotát mérte fel. Az amatőr helytörténésznek elmesélte, hogy évekkel ezelőtt talált a környéken egy edényt. Ő megnézte, és döbbenten látta, hogy valójában egy kelta edényről van szó, amit a késő vaskorban készítettek a Kr.e. 5-1. század között. Jó eséllyel egy sírhoz tartozott. Kistiszahátról 2011-ben is került elő ugyanis darabokban egy unikális kelta edény, egy úgynevezett álkantharosz, amelyet emberfejek díszítenek. Ez a lelet annyira ritka, hogy összesen eddig 5 darabot találtak belőle a Kárpát-medencében.

Miután a régészek megállapították, hogy 2300 éves lehet a kaspó, az asszony odaajándékozta azt a Jósa András Múzeumnak. „Azt ígérték, hogy ott lesz a múzeumban a nevem, hogy én találtam. Kaptam húszezer forintot meg egy könyvet a múzeum igazgatójától, meg ingyen örök belépőt. Igaz, azóta sem voltam ott” - meséli az asszony.

A Jósa András Múzeum régészei az illegális homokbánya területén később ásatást végeztek, de semmilyen további lelet nem került elő.

- FrissMédia -

Fotó: Jósa András Múzeum