AKTUÁLIS
#Kisvárda
#Szilveszter
Több mint 100 pezsgő Kisvárdán - videó
Több mint 100 üveg pezsgő várja, hogy 2019-ben az első koccintás elengedhetetlen kelléke legyen. Kisvárda főterén már szól a térzene és lassan gyülekeznek az érdeklődők, hogy együtt búcsúztassák el a 1018-as évet.

Az óévet búcsúztató zajos mulatságokat az ókori római szaturnáliák leszármazottjának tekintik, melyeket lakoma, lármázás, dorbézolás jellemeztek. A szaturnáliák pogány szokását a középkori Franciaországban támasztották fel a január 1-e körül tartott „bolondok ünnepe” (festum fatuorum) képében, mely A párizsi Notre-Dame című regényben is nagy szerepet kap.

Az ilyen ünnepségeket az egyház a 15. században hivatalosan betiltotta, de továbbéltek a néphagyományban. A babonák szerint az óév esti zajkeltés, lármázás elűzi a felhalmozódott gondokat, bajokat, és az év sötét időszakában lesben álló gonosz szellemeket. Ennek modern megfelelője a zajos tűzijáték.

Kisvárdán is biztosak lehetünk abban, hogy lármában, zajkeltésben nem lesz hiány, hiszen nagyszabású tűzijátékkal köszönti a város az újévet.


- FrissMédia -