KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#támogatás
#szarvasmarha
#állatjólét
Több milliárd forinttal támogatják az állatok jólétét
Minden lehetséges eszközzel segíti a kormány a fenntartható és hatékony állattenyésztést, ezért különböző támogatásokkal ösztönzi az állatok jólétének javítását. Az agrártárca a Vidékfejlesztési Program részeként meghirdetett állatjóléti támogatások körében 42,5 milliárd forint értékben, közel 550 kérelemről hozott a tejhasznú szarvasmarha ágazat részére pozitív döntést az elmúlt napokban - közölte az Agrárminisztérium (AM) május 5-én.

Az AM közleménye felidézi: a minisztérium 2023-ban ismét meghirdette a tejhasznú szarvasmarha ágazat szereplői számára "A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás" című felhívást. A pályázat az állatok javát szolgáló, jogszabályi előírásokon túlmutató kötelezettségvállalások betartásához biztosít vissza nem térítendő támogatást. A konstrukció segítségével a kedvezményezettek az állatsűrűségre, a többlet gondozói felügyeletre, valamint a fejési technológiára és preventív beavatkozásokra vonatkozó kötelező kötelezettségeken túl választható kötelezettségként a természetes körülmények biztosítására és a takarmányozásra vonatkozó vállalásokat tehettek. Ezek teljesítéséért a tehenek esetében akár évi 284 euró, üszők és borjak esetében mintegy évi 222 euró támogatásban részesülhetnek.

A támogatás kötelezettségvállalási időszaka 20 hónap, ami 2023. május 1-jétől és 2024. december 31-ig tart. A támogatásra elsőként az idei évi egységes kérelem keretében nyújthatnak be kifizetési igénylést a kedvezményezettek. Az agrártárca közel 550 darab támogatási kérelmet hagyott jóvá az elmúlt napokban, a megítélt támogatás - a teljes 20 hónapos támogatási időszakra vetítve - hozzávetőlegesen 42,5 milliárd forint. A kedvezményezettek a támogatói okiratokat a következő hetekben vehetik kézhez - tájékoztatott az AM.

Az állattartók - köztük a tejelő szarvasmarha tartók - a következő években is számíthatnak az állatjóléti támogatásokra. Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program zárásával párhuzamosan folyamatosan dolgozik a következő időszak fejlesztési programjának, a KAP Stratégiai Tervnek a pályázati felhívásain. Ezekről a kap.gov.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők - közölte a szaktárca.

-MTI-