AKTUÁLIS
#Nyírbogát
#700 éves
Több ezren ünnepelték a 700 éves Nyírbogátot - fotók
Nyírbogát nagyközség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a nyírbátori járásban található. A mintegy 3100 lelkes település nevét az Árpád-korban élt Bogát vezérről vette, a nyír előtagja a tájegységre utal. Már a kőkorszakban is lakott hely volt.

Mint beszámoltunk róla, a hétvégén rendezték meg a XIV. Bogáti Forgatagot, ami az, ami. Se több, se kevesebb. Ez a két nap a falué volt. Nem választottak hangzatos nevet a rendezvénynek üres tartalommal. Egyszerűen csak jól akarják magukat érezni a lakosok ezen a két napon. Büszkének lenni eredményeikre s megvitatni az előttük álló feladatokat, alkalomadtán a köszönet hangján szólni az egybegyűltekhez.

Falunap a szó jó értelmében, a szórakozás széles tárháza: benne komoly és könnyű műfajok egyvelegével a kikapcsolódásé a főszerep. Az első szembetűnő a forgatagban a vendégszeretet, no meg a sok vidám ember. Bogáton a bú és a gondok két napra a sufniba költöztek, hogy helyüket a vidámság és a derű töltse be.

A rendezvénysorozatot Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata 2005-ben indította útjára, s ebből az alkalomból évente több ezren látogatnak el Nyírbogátra. Ebben az évben első alkalommal rendezték meg a Fogathajtó Lovasversenyt, ahol 14 fogat mutathatta meg ügyességét, látványos lovas és quad bemutatóval színesítve.

Dr. Rizsák Ildikó, a település polgármester asszonya - aki egyébiránt 30 éve a település háziorvosa - személyesen ismer minden bogátit. Mint fogalmazott egy baráti beszélgetésen, az eredményeket közösen érték el, amire minden bogáti büszke lehet.

Szombaton testvértelepülésük, Szilágycsehi 1999-ben alakult Berekenye néptánc-együttese lépett a színpadra, majd a nyírbogáti Mesekert óvoda apróságai szórakoztatták a közönséget. Az ovisokat a Vántus István Általános Iskola diákjai követték a színpadon. És hogy az idősebb korosztály is kivegye részét a közös ünneplésből, a nyírbélteki és a nyírbogáti nyugdíjas klub tagjai is a reflektorfénybe kerültek. Volt még Mountain bike valamint Hegeshow-bemutató.

A szombati rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Danku Csaba, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, a megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár, a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja, Román István, főigazgatója, dr. Polgári András, a térség országgyűlési képviselője, dr. Simon Miklós. Beszédeikben a politikusok a köszönet hangján szóltak, emlékeztetve arra, hogy közösen milyen sokra képes a nemzet.

A Bogáti Forgatag másik fontos eseménye, hogy évről évre ezen a napon adják át az elismeréseket olyan embereknek, akik sokat tettek a településük érdekében. De ezen a napon adják át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés által adományozott Bronz Emlékérmét is. Antal Imre 92 éves nyírbogáti lakos vehette át a település legidősebb polgára címet. Nyírbogát Nagyközségért Emlékérem-díjat vehetett át Hatházi Éva, Éva Tiborné, Gordos László, Molnár Zsoltné. Ebben az évben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Bronz Emlékérme elismerést Papp Krisztián, Péter Sándor és Bereznyákné dr. Bényei Bernadett kapták.

Persze mint minden évben, most sem maradhatott el a tombolasorsolás, több millió forint értékben lehetett ajándékokat nyerni. A nyeremények döntő többségét helyi vállalkozások és az önkormányzat ajánlották fel. A sorsolás tisztaságára közjegyző felügyelt.

Este 9-től a 2005-ben egy televíziós tehetségkutatón aratott győzelmével országosan ismertté vált énekes, Caramel lopta be magát a közönség szívébe élő zenekaros koncertjével, hogy aztán egy látványos tűzijátékkal tegyék emlékezetessé a település 700, születésnapját.

- FrissMédia -