KÖZÉRDEKŰ
Agrár
Több ezren tüntetnek Vásárosnaménynál! Fotók!
Több ezren érkeztek az ország szinte minden megyéjéből a mai demonstrációra a vásárosnaményi Austria Juice ipari almafeldolgozó üzeméhez, hogy így gyakoroljanak nyomást a cégre, mivel az kezdetben nettó 13, majd a tüntetések hatására 15, rá két napra 17 forintos kilónénkénti árat ajánlott mindössze a termelőknek.

A "megalázóan alacsony" léalmaár miatti demonstráció nem állt meg a megyehatárnál, hiszen más megyékből is érkeztek gazdák, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a szabolcsi termelőkkel. A mai demonstráción mintegy 2000 gazda vett részt, akik jelenleg igen erős egységet mutatnak, s mint mondták kérdésünkre: kitartanak a végsőkig.

A tüntetésen jelen volt több országgyűlési képviselő, akik támogatásukról biztosították a gazdákat. Beszédeikben rámutattak arra, hogy most nagyon fontos az összefogás és a kitartás, mert csak így tudnak nyomást gyakorolni a felvásárlóra.

A tüntetésen élő telefonos kapcsolat révén a MAGOSZ elnöke, Jakab István is szólt a gazdákhoz s a velük szolidaritást vállalókhoz. Jakab jelenleg Lengyelországban tájékozódik a léalma felvásárlási áráról. A Parlament alelnöki tisztét is betöltő politikus elmondta, hogy az Austria Juice által közölt lengyelországi ár nem fedi a valóságot, hiszen az az ár egy előszezoni, "rendkívül rossz" minőségű almára vonatkozik.

Mint emlékezetes, a haza piac 60 százalékát lefedő Austria Juice azt állította, hogy Lengyelországban is 13 forintot fizet a léalma kilójáért.Bakti János, a demonstráció főszervezője elmondta, hogy véleménye szerint a multi hamarosan új ajánlattal állhat elő, hiszen ez a nap is bizonyíték rá, hogy a gazdák egységesek és kitartanak az álláspontjuk mellett. Bakti úgy fogalmazott: a 17 forintos ár nem egy nagy eredmény, hiszen 2008-ban 18 forintos ár volt, de az azóta eltelt 10 évben jelentősen növekedtek a termelési költségek.

- FrissMédia -