KULTÚRA
#böllérverseny
#Nyíregyházán
Több ezren a böllérversenyen - fotók, videó
Gyakorlatilag talpalatnyi hely sem volt szombat délre a nyíregyházi Múzeumfaluban, ahol idén első alkalommal rendezték meg a Nyírségi Disznótoros Fesztivált. Mint ahogyan reggeli tudósításunkban beszámoltunk róla, 12 csapat nevezett az országos hírű rendezvényre amit 17 évig Napkoron rendeztek meg, aminek immáron Nyíregyháza ad helyet.

Támba Miklós főszervező kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az eddigi napkori helyszínt (Napkorona Udvarház - a szerk) kinőtték. Azért esett a választás a nyíregyházi Múzeumfalura, mert itt autentikus környezetben méltó helyszínt tudnak biztosítani Európában is ismert és elismert gasztronómiai fesztiválnak.

Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere elmondta, hogy hosszú beszélgetések, tárgyalások előzték meg a döntést. Támba Miklóssal - aki ezt a fesztivált kiteljesítette -, abban egyeztünk meg, hogy egy nagyobb területen, a Sóstói Múzeumfaluban szervezzük meg a rendezvényt idén. Erre azért is volt szükség, mert a kilátogató emberek nagy része nyíregyházi volt. Mi pedig azért is örülünk - fogalmazott az alpolgármester - mert egy olyan időpontban van ez a rendezvény, amikor 'alszik' a mi kis városunk és Sóstó is. Így turisztikailag ebben az időszakban, februárban is vonzóvá tesszük a várost.

A rendezvény böllérverseny része tematikában semmit nem változott. A zsűrizés és minden folyamat a megszokottak szerint működik. A kolbásztöltő versenynél 15 kg darált húst és a hozzá szükséges felszereléseket kaptak a csapatok. A fűszereket viszont mindenki magának hozta és így ízesítette, töltötte meg a saját kolbászát, amiből egy kilogrammot a helyszínen sütőkolbászként zsűriztek, a többit pedig pár héttel később, füstölést követően még egyszer zsűriznek majd.

A rendezvényt dr. Szabó Tünde, dr. Kovács Ferenc és Támba Miklós köszöntője után az egyházak képviselőinek megáldását követően hivatalosan is megnyitották. A szervezők egész nap kulturális műsorokkal várták az érdeklődőket, így többek közt láthatták, hallhatták

az Érpataki Asszonykórust, az Igrice Néptáncegyüttest, a Karmapirint, Firkint, Puskás Jucust és dj. Szatmárit. Késő délutánra maradt Janicsák István, Kaczor Feri, Magyar Rózsa, a Két Zsivány és az napot a Folkfusion Band koncertje zárja.

Összefoglaló videónk a délelőtti eseményekről készült.