AKTUÁLIS
Több ezer gyermek kapcsolódott az értékes barangoláshoz
Három évvel ezelőtt rendezték az első ilyen vetélkedőt, azóta több tucat megyei település több ezer diákját sikerült „megfertőzni” épített és egyéb értékeink tudásszomjával. Ezen a héten három helyszínen, köztük a nemrég felújított baktalórántházai Dégenfeld Kastélymúzeum ódon falai közt „barangoltak” a diákok.

A vetélkedő első, internetes fordulója 2018. november 28-án volt: onnét két korosztályból kilenc-kilenc csapat jutott a középdöntőkbe. A középdöntőket ezen a héten bonyolítják megyénkben. Tegnap Szatmárcsekén adtak egymásnak randevút a megyénk értékei iránt érdeklődő és arról tudással bíró diákok.



A Himnusz bölcsőjének is nevezett településen a Kisvárdai Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnázium, a záhonyi dr. Béres József Kollégium, valamint a Kisvárdai Szakképzési Centrum és a csengeri Ady Endre Középiskolája és Kollégiuma diákjai is indultak igaz, külön csapatokat alkotva. A szatmárcsekei középdöntőre érkeztek még Nyíregyházáról, Nagyszekeresről valamint Fehérgyarmatról is.

A mai, baktalórántházai középdöntőn szintén hat csapat mérte össze tudását, ők Nyíregyházáról, Beregdarócról, Ilkről, valamint Pusztadobosról érkeztek. A négyfős csapatoknak vegyes feladatokat kellett megoldaniuk. A szervezők törekedtek arra, hogy a tudás alapú vetélkedő azért játékos is legyen. Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, akik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöki tisztségét is betölti, úgy véli, hogy játékos formában lehet igazán közel hozni a mai generációhoz megyénk értékeit.

A helyszín

Az 1515-től részben dokumentált egykori Dégenfeld-kastély története 2015 decemberében vett új lendületet, hisz akkor egy olyan innovatív technikai megoldások használatán alapuló helytörténeti, néprajzi, természettudományi múzeumot nyitottak meg itt, melyben az egyedi alkalmazások, szoftverek fejlesztésével modern táblagépek kameraképén keresztül virtuálisan felépített világot interaktív informatikai eszközök segítségével mutatják be. A Baktalórántháza mellett található kastélyhoz 312 hektár erdő tartozik, parkjában egyedülálló faritkaságok vannak, egy része természetvédelem alatt áll.



Hosszútávon hathat

Az Értékes barangolás hosszútávon is kifejtheti hatását, hiszen a versenyen résztvevő iskolások az így szerzett tapasztalatokat, ismereteket továbbadhatják társaiknak. Odafigyelnek értékeinkre, nem csak a közvetlen környezetükbe, hanem tágabb értelemben is – fejti ki az alelnök kérdésünkre. A mai nap talán legfontosabb üzenete amellett, hogy játékos formában számot adtak a megyei értékekről szerzett tudásukról a diákok, az, hogy jól érezték magukat, baráti kapcsolatokat építettek ki, így nem csak értékes tudással, hanem igazi barátokkal és egy összetartó közösséggel lettek gazdagabbak.



A vetélkedőn a térség országgyűlési képviselője, Kovács Sándor is jelen volt és lelkesítette a diákokat.

Holnap Nyíregyházán találkozik újabb hat csapat a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében.

A vetélkedő az Agrárminisztérium által kiírt HUNG-2018 pályázat keretében és támogatásával valósult meg.


- FrissMédia -