AKTUÁLIS
#sürgősségi
#Felső-Szabolcsi Kórház
#kisvárdai kórház
#betegellátás
Tíz éves a kisvárdai kórház szíve
Október 6-án ünnepélyes, tudományos ülés keretében került sor a Felső-Szabolcsi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának (SBO) méltatására, amelynek apropója a megalakulásától eltelt 10 év volt.

A kórház ezen osztálya súlyos, életveszélyes, akut fájdalommal küszködő, ahogyan a nevében is benne van, sürgős ellátást igénylő betegek fogadására specializálódott. Dr. Sayej Walid osztályvezető főorvos és Kropkóné Popovics Tímea osztályvezető ápoló irányítása alatt 11 ágyon végzik a fekvőbeteg ellátási tevékenységet, a nap 24 órájában – beutaló nélkül is - fogadják a rászoruló betegeket. Az osztály - feladataiból és jellegéből adódóan – hosszú ideig tartó ápolási tevékenységet nem végez, az állapot-stabilizálást, illetve rövid megfigyelést követően a betegeket vagy otthonukba bocsátják, vagy elhelyezik a számukra végleges ellátást nyújtó osztályon.

A tudományos ülés elején Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere köszöntőjében méltatta és elismerését fejezték ki minden orvosnak és ápolónak, akik áldozatos munkájukkal segítenek és megfeszített munkatempóban dolgoznak a Sürgősségi Osztályon. De köszönetet mondott a mentőknek és mentő-orvosoknak is, akik helytálló és életmentő tevékenységének számos ember köszönheti az életét. Elismeréssel beszélt továbbá az egészségügyi intézmény fejlődéséről, mind szakmai, mind infrastrukturális előmeneteléről: „Városunk egészségügyi komplexuma modernizálódik, fejlődik, amely már az európai színvonalú elvárásoknak megfelelve szolgálja a betegek érdekeit. Az elmúlt években megvalósuló fejlesztési konstrukciók is egy betegközpontú, emberközelibb minőségi ellátó rendszert építettek ki. Célunk, hogy minél magasabb szintű, szakszerű ellátást és környezetet tudjunk biztosítani lakosaink, betegeink, gyermekeink számára.” - mondta Leleszi Tibor.

Hegyi Henrik főigazgató, a kórház szívének nevezte az SBO-t, mely az év minden napján, a nap 24 órájában fogadja a betegeket, mind belgyógyászati jellegű, mind traumatológiai ellátások tekintetében is.
„A sürgősségi ellátás egy racionalizált, a beteg köré integrált, azonos szemlélet elvén működő ellátási forma, amely integratív szakmaként működik. A Felső-Szabolcsi Kórházban szoros kapcsolatban van a társszakmákkal, az ellátásban részt vesznek a sebészeti, neurológai, radiológia, laboratóriumi osztályok, és a gyermekosztály is. A kórházba érkező beteget a triage nővér fogadja, aki a beteg állapota szerint határozza meg az ellátás sürgősségi szintjét, ezzel biztosítva a beteg biztonságát és az ellátás megfelelőségét.” - mondta köszöntőjében a főigazgató, folytatva az osztályt vezetők kiemelésével: „Ahhoz, hogy a sürgősségi ellátás ilyen magas színvonalon tudjon működni, szükséges a résztvevő munkatársak stabilitása. Az osztályt a kezdetektől foga dr. Sayej Walid főorvos úr vezeti, munkáját Kropkóné Popovics Tímea főnővér segíti, nagyon összeszokott párost alkotva. Az osztály méltatásakor említést kell tennünk Dr. Pikó Károlyról is, akinek hatalmas szerepe volt a sürgősségi ellátás-szemlélet Magyarországi meghonosításában.”

A köszöntők után kezdődött a tudományos ülés, melynek a témái a sürgősségi ellátás és annak különböző szegmensei voltak. Előadást tartottak: Dr. Sayej Walid osztályvezető főorvos/Felső–Szabolcsi Kórház; Dr. Szabó Zoltán PhD tanszékvezető, egyetemi docens/Debreceni Egyetem; Dr. Szűcs Attila osztályvezető főorvos/ Sz–Sz–B. Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház-AITO; Dr. Juhász Ferenc osztályvezető főorvos/ Felső–Szabolcsi Kórház – Belgyógyászati Osztály; Dr. Dorogi Edit adjunktus/Sz–Sz–B. Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház – SBC, Kropkóné Popovics Tímea osztályvezető ápoló/Felső-Szabolcsi Kórház – SBO; Dr. Valent Mihály osztályvezető főorvos/Sz–Sz–B. Megyei Kórházak és Egyetemi oktatókórház, Mátészalka SBO; Dr. Kósa Jenő osztályvezető főorvos/Felső–Szabolcsi Kórház – Traumatológiai Osztály; Dr. Molnár Sándor osztályvezető főorvos/Felső–Szabolcsi Kórház – Gyermekosztály; Dr. Nagy Mária címzetes főorvos, háziorvos; Dr. Misák Barna szakorvos/ Felső–Szabolcsi Kórház – SBO.

Az ünnepséggel egybekötött tudományos ülést megtisztelte jelenlétével dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője.

- Friss Média/DéGé -

fotók: Szabó Sándor