AKTUÁLIS
#Nyírbogát
#megemlékezés
#1956-os forradalom
Tisztább lélekkel kell őrködni nemzeti létünk méltósága felett
1956 sohasem gyógyuló sebet mart nemzetünk testébe. Évtizedekig tilos volt gyógyítani ezt a sebet! Immár 29 éve annak, hogy október 23-ról nyíltan megemlékezhetünk - mondta Nyírbogát polgármestere az '56-os hősökre emlékezve. A nagyközség önkormányzata minden évben megemlékezik azokról, akik megálmodták a szabad Magyarországot, és készek voltak harcolni, küzdeni érte mindhalálig.

Ünnepi megemlékezésen, dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó Nyírbogát polgármestere beszédében azt mondta, hogy azért jöttünk ma össze, mert tudjuk: "1956 soha el nem évülő felelősséget rakott a vállunkra". Majd hozzátette, nekünk, a szabad Magyarország polgárainak nagyobb gonddal és tisztább lélekkel kell őrködnünk nemzeti létünk méltósága fölött.

Rizsák Ildikó azt is kiemelte: „Nincs következmények nélküli világ." Mint kifejtette, azért, mert a diktatúra örök jelenében, a hatalom - önmagukat mindenhatónak gondoló - birtokosai az idő uraiként viselkedtek. A polgármester, példaként említette beszédében Orwell híres regényét az 1984-et.


Az 1956-os forradalom és szabadságharc dicső napjait, a Vántus István Általános Iskola 8.a és 8.b osztályainak ünnepi műsorával elevenítették fel, amit a Mesekert Óvoda - Bölcsőde, Micimackó csoportjának ünnepi összeállítása követett, mely méltóképp színesítette a múlt eseményeit.

Az ünnepi megemlékezést követően, koszorúkat helyeztek el a Büszkeségpont keretében megvalósított ’56-os emlékműnél a képviselő-testület tagja, a polgármester, a jegyző, valamint a történelmi egyházak képviselői. Ezt követően, hagyományosan a nyírbogáti polgárok gyertyákat, mécseseket gyújtottak az emlékműnél.