AKTUÁLIS
Ti vagytok nekem a városban a családom, az erő
Ezt Kisvárda polgármestere jelentette ki a kisvárdai civil szervezetek tagjainak, akik részt vettek a NEA 2020 képzés és fejlesztéspolitikai fórumán. Leleszi Tibor úgy fogalmazott, hogy „ti mindenhol ott vagytok, segítitek a munkámat.” A fórumon jelen volt Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Seszták Miklós kormánybiztos, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára.

A fórumon Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a megyében ebben a programozási ciklusban egyedül a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 90 milliárd forint állt rendelkezésre, amiből 88 milliárd forint már szerződéssel lekötött összeg. Igaz, hogy az esetek döntő többségében ezeket a fejlesztési forrásokat az önkormányzatok hívták le, de előfordult, hogy egy-egy civil szervezet is TOP-os forráshoz jutott.

Az elnök elmondta még, hogy ez a programozási időszak lassan lezárul és ismét a tervezési szakaszra kell összpontosítani, hisz az elkövetkező 7 év fejlesztési célkitűzéseit kell meghatározni. Az sajnos köztudott, hogy a források csökkennek, ezért fontos, hogy az önkormányzatok, civilek időben kapjanak tájékoztatást az előttük álló lehetőségekről.

Seszták Oszkár rámutatott még arra, hogy a civilekkel sok esetben sokkal olcsóbban, hatékonyabban tudnak megoldani feladatokat. Ebből adódik, hogy a civil szféra fontos, nélkülözhetetlen partnere az önkormányzatoknak.

Seszták Miklós kormánybiztos köszöntőjében úgy fogalmazott: 2010-ben az volt a cél, hogy Kisvárdán a civilek és a civil összefogás ki tudjon jönni a „zárt falak mögül.” 2010-ben egy hasonló fórumon mindössze négyen voltak, most 2019-ben a Városháza dísztermében 50-60 civil szervezet képviselője van jelen. Ez önmagáért beszél - mondta a térség országgyűlési képviselője.

A kisvárdai NEA 2020 képzés és fejlesztéspolitikai fórum vendégeként dr. Vitályos Eszter európai fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár az EFOP-os projektek előrehaladásáról adott elő. Majd elmondta, hogy az elmúlt hétéves időszakban több mint 370 milliárd forintnyi fejlesztési pénz érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ami jóval az országos átlag felett van.

Kisvárdát említve az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt fejlesztési ciklusban csak uniós alapból 15 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott a város, aminek az eredménye kézzelfogható. „Ez egy óriási szám, hasonló városokhoz képest majdnem háromszoros” – jelentette ki Vitályos Eszter. Az államtitkár úgy véli, hogy ez a rendkívüli eredmény a kiváló városvezetésnek, a jó fejlesztési elképzeléseknek is köszönhető.

Annak érdekében, hogy a civil szervezetek részletes, pontos tájékoztatást kapjanak a NEA pályázatairól, a civil területet érintő aktualitásokról és statisztikai adatokról, szeptemberben országos tájékoztató körútra indultak. Valamennyi megyében, illetve a fővárosban is - a helyi Civil Információs Centrum szervezésében - tartottak, illetve tartanak ilyen fórumokat.

Kiss András elmondta, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2020. évi pályázataira 2019. október 1-től lesz lehetőség pályázni. A keret idén 5,9 milliárd forint volt, jövőre 7,7 milliárd lesz, tehát közel 2 milliárdos a növekmény.


- FrissMédia -