PUZZLE
Életmód
#medve
Tévhit, hogy a mackó az erdőbe való - Ön is találkozhat eggyel
Medve Kisvárda környékén? Azt hiszi, nem lehetséges? Pedig a nyár elején Nógrádtól Csongrádig vonult át az Alföldön egy mázsás példány. A szakértők azt mondják, egyre inkább kedvelik a nagy magyar síkságokat a hegyekből elkóborolt medvék. Miért lenne a Nyírség vagy a Rétköz kivétel?

De mit tegyünk, ha tényleg szembejön velünk egy maci? Ne féljünk - ajánlják a szakértők. A legtöbb medve menekülőre fogja, ha embert lát. Ha azonban mégsem, akkor egy dolog tilos: pánikba esni és elszaladni. Ez ugyanis felébreszti a medve ragadozóösztönét és utánunk veti magát. Ehelyett inkább próbáljunk meg nagyobbnak és így kevésbé ártalmatlannak látszani. Hogyan? Emeljük fel a karjainkat. Aztán kiabáljunk, csapjunk zajt, fújjunk sípba, énekeljünk teli torokból. Mutassuk erősnek magunkat, hadonásszunk egy bottal, dobjunk követ vagy ágat a mackó felé. Ettől inába szállhat a bátorsága - mondják a szakértők.

Akik szerint semmi meglepő nincs abban, hogy több medve is lejött az Alföldre és télig itt is marad. A téli álom mindenképp erdőhöz köti a medvéket, de a bőség tavasszal kicsábítja őket a rengetegből: észre sem veszik, és már az Alföldön kóborolnak, az egyik szagát követve pedig jön a második, a harmadik - mondta el a 24.hu portálnak Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon igazgatója. Aki szerint tévhit, hogy a mackó az erdőbe való. A viszonylag lassú, lomha állat a fák között ritkán vadászik sikerrel, inkább a farkas és a hiúz prédáját orozza el, ráadásul az erdők sokszor körbe is vannak kerítve, hogy akadályozzák a vad mozgását. Ezzel szemben a zöldellő, mocsaras mezőkön rengeteg a táplálék: kezdve a kisemlősöktől és a rovaroktól, a gyümölcsökön, gyökereken át a zöldig.

Tehát élelem után szaglászva vonulnak a medvék, akár át az Alföldön. Így kerülhetnek lakott települések közelébe, a kukák és a háziállatok ugyanis egyaránt vonzzák őket. Nálunk más a helyzet, mint Erdélyben, ahol az állatok túlszaporodtak és egyre-másra konfliktusba keverednek az emberekkel. Gond azonban itt is lehet egy váratlan találkozásnál. Ne feledjék hát: maradjanak nyugodtak, emeljék a magasba a kezüket és tartsanak maguknál sípot. Hogy aztán életük nagy kalandjaként mesélhessék a történteket.

- FrissMédia -