Tudomány és Technika
#okostetoválás
#bőrrák
Tetoválással a bőrrák ellen
Okostetoválás jelzi, ha ideje felkenni a fényvédő krémet. A bionikus tetkónak nagy szerepe lehet a bőrrák megelőzésében.

A boulderi Colorado Egyetem kutatói olyan anyagot fejlesztettek ki, amely érzékeli az UV sugárzást és még időben figyelmezteti viselőjét, hogy vigye fel a fényvédő krémet. Mindezt úgy, hogy szinte észrevétlen marad, hiszen a bőrre viszik fel, bionikus tetoválás formájában. A titok a különleges festékben van, az ugyanis UV érzékeny, így felismeri a káros sugarakat. Használatával jó esély van a bőrrák megelőzésére is, hiszen pontosan jelez – színváltoztatással – amint szükség van a védelemre. A tintát még csak sertésbőrön tesztelték, azon azonban nagyon jó eredményeket értek el a kutatók.


Ez nem az első okostetoválás, ami segítheti az orvostudományt. Korábban a MIT és a Harvard Orvosi Egyetem kutatói fejlesztettek ki egy hasonló technológián alapuló tetoválást, amely a cukorbetegek életét segítheti. Az a bőrt szintén bionikus kijelzővé alakítja azáltal, hogy jelzi a vércukorszint változásait. A kutatók több helyen jelenleg is azon dolgoznak, hogy tökéletesítsék az eljárásokat, újabbnál újabb veszélyek felismerését tegyék lehetővé és egészségtudatosabbá neveljék a fiatalabb és idősebb generációkat.