AKTUÁLIS
#Wass Albert
#emlékest
Teltházas Wass Albert emlékest Kisvárdán
A Panoráma Világklub és a Magyarságszolgálati Alapítvány 2018-ban Wass Albert Emlékévet tart az író születésének 110. és halálának 20. évfordulója tiszteletére. A rendezvénysorozat 2018. január 7-én, Budapesten, a Duna Palota Színháztermében vette kezdetét, amit számos más program követett.

Az emlékév keretében ma este Kisvárda is részese lehetett az író fejedelem örökségének, hiszen a Panoráma Világklub Kisvárdai Társklubjának szervezésben a nyári, Aranyosapátiban megrendezett Wass Albert olvasótábor után itt is bemutattak a Wass Albert Örökségkönyvet.

Az est házigazdája, Koleszár Andrásné felidézte a kisvárdai szervezet eddig bejárt útját. A Panoráma Világklub Kisvárdai Társklubjának az elnöke beszédében kitért Wass Albert munkásságára. Mint fogalmazott, Wass Albert munkásságával nemzetünk és irodalmi életünk legnagyobbjai közé emelkedett.

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, az est fővédnöke beszédében rámutatott a költő közéleti szerepére és Wass Albertre ,mint az emberre, aki példaadóan, nagy lelki erővel viselte élete két megpróbáltatását: az erdélyi tájtól való száműzetését és az ellene felhozott igaztalan vádakat. Wass Albertet, az írót sok ezer olvasó irodalmi élménye minősíti – fogalmazott Leleszi, majd hozzátette, „Közkedvelt és lebilincselő írásai révén egyedi irodalmi élményt nyújt”, ami tudatosan és szavain keresztül, „akaratlanul is alakítja a társadalmat mind a mai napig.



Dr. Tanka László, író, a Világklub alapítója az Örökségkönyv bemutatása kapcsán elmondta, hogy a Világpanoráma Klub haza jár Kisvárdára, „Kisvárda egy szerethető város” – fogalmazott a szerző. A könyv készítéséről szólva elmondta, hogy olyan kérdésekre kereste a választ, mint például: Miként sáfárkodunk szellemi hagyatékával? Mit tudunk az íróról, az emberről, az apáról, a barátról, műveinek hazai és külhoni fogadtatásáról? Hogyan élt Erdélyben, Magyarországon, Németországban és Amerikában? Kik voltak a szerelmei, feleségei, a barátai, az ellenségei? Hogyan zajlott mindennapi élete? Mi volt a kedvenc időtöltése? Mi történt azon a szörnyű éjszakán? Tankai előadást több videós bejátszással tette látványossá.



Tanka azt ígéri, hogy mire a könyv végére ér az olvasó, mindenre választ kap. A könyv segít megismerni és közelebb hozni hozzánk az írót, aki töretlen hittel vallotta magát embernek és magyarnak. Olyan hiánypótló mű ez – fogalmazott a szerző -, amelynek ott a helye minden Wass Albertet tisztelő olvasó könyvespolcán.

Az est folytatásaként Szivák Gábor, a Várday István Városi Könyvtár igazgatója arra kereste a választ előadásban, hogy kik olvassák Vass Albertet

Az ünnepi program során felelevenítek a Panoráma Világklub rendezésében 2018. január 7-én, Budapesten, a Duna Palota Színháztermében megrendezett Wass Albert Emlékév Díszünnepségét, amelyen az író fiai – Wass Vid, Huba, Miklós, Géza és Endre – köszöntő üzeneteiket Szalóczy Pál Kazinczy Díjas előadóművész olvasott fel.



A kisvárdai Teichmann Vilmos Általános iskola diákjai Wass Albert műveiből adtak elő. Wincze B. András dalszerző, Wass Albert Örökség-díjas előadóművész megzenésített verseket szólaltatott meg gitárján. Fellépett még a Demecseri Hagyományőrző Pendelyes Néptánccsoport.


Az est folyamán, mint ahogyan azt korábban már megírtuk, átadásra került az ötéves néptáncos kisfiúnak egy fellépő csizma, amit a Panoráma Világklub ajánlott fel.



Wass Albert műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt.

Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. 2005-ben A Nagy Könyv című magyarországi felmérésben a közönségszavazatok alapján az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét a szavazók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! meg a Kard és kasza.


Hazánkban Wass Albert emlékét őrzi 56 köztéri szobor, 34 dombormű, 26 emléktábla; nevét viseli 11 intézmény, 20 szervezet, 23 közterület.

- FrissMédia -