AKTUÁLIS
#Ukrajna
#vám
#külföldi autók
Teljes a káosz az ukrán határon - helyszíni beszámoló
A záhonyi határátkelő magyar oldalán egy parkolóban több tucat, zömében lengyel rendszámú kisbusz parkol, de látható itt szlovák és olasz rendszámú gépjármű is.

A parkoló felügyelője elmondta, hogy ezeket a kisbuszokat ukránok használták, de az új törvény miatt nem tudják átvinni a járműveket, hiszen a kisbusz méretétől függően akár 3-4 ezer eurót is fizetniük kellene a határnál. Viszont egy másik, a határátkelő életét jól ismerő személy azt mondja: aki fizetni akar, attól sem veszik el a pénzt az ukránok, inkább visszaküldik a magyar oldalra az autóst.

Fejetlenség

- mondják az autósok, nem lett előkészítve ez a törvény - teszik hozzá. Arra kérdésünkre, hogy tulajdonképp miért baj, ha Ukrajna azt szeretné, hogy az ukrán állampolgársággal rendelkező gépjárműtulajdonos az Unióban beszerzett gépkocsit kvázi legalizálja hazájában, érdekes válaszokat kaptunk.

Egyszerű mateknak látszik

Az Unióban sokkal olcsóbban jutnak hozzá a használt autókhoz és utánuk Ukrajnában jellemezően semmilyen járulékos költséget nem fizetnek meg - monda egy ukrán rendszámmal a határhoz érkező autós. Eddig nem volt szabály, illetve ami volt ,az nem nevezhető korlátozásnak: ügyesen kijátszották, amivel csak határforgalmat generáltak, de az államnak bevételt nem. Most ezt a kiskaput is becsukták.

Ezért patthelyzet alakult ki az átkelőkön, hiszen az ukrán lakcímmel rendelkező állampolgárok elhagyhatják az országot külföldi rendszámú autóikkal, ám egyelőre nem hozhatják vissza azokat Ukrajna területére.

Az új törvény értelmében az ukrán állampolgároknak jogukban áll ideiglenesen, legfeljebb egy év időtartamra behozni a külföldön bejegyzett gépjárművet, amennyiben minden szükséges vámadót befizetnek. A megfizetett vámot nem kapja vissza az autós, akkor sem, ha legalizálja az ukrán törvényeknek megfelelően a gépkocsiját. Vagyis egy 3-4 ezer euróért megvásárol gépkocsi vámja akár 2 ezer euró is lehet, amiért már nem éri meg az egész.

Ha érthető is az ukrán kormány azon törekvése, hogy a becslések szerint mintegy másfél millió, uniós rendszámmal furikázó gépkocsi után adó- és egyéb bevételre tegyen szert, a záhonyi határátkelőnél úgy vélik, ebben a formában kezelhetetlen.

A változtatások jelenleg nem érintik a külföldi útlevéllel behozott járműveket.