AKTUÁLIS
Tegnap volt a bűncselekmények áldozatainak világnapja
​Bűncselekmény bárkivel megeshet, az áldozatok megérdemlik az együttérzést és a tiszteletet. Hazánkban 1993 óta február 22-én megemlékezünk a bűncselekményt elszenvedett személyekről.

A büntetőeljárási törvény nagy hangsúlyt fektet a bűncselekmények áldozatainak, fokozott védelmére, jogaik érvényesítésére. Ennek egyik eleme, hogy az áldozatoknak lehetőséget biztosít, hogy az eljárás során beszámoljanak az elszenvedett testi, lelki sérelmeikről és a keletkezett káruk megtérítését is kérjék - mondja dr. Sörös László.

A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője, büntető szakos bíró rámutat, hogy a bíróság előtt viszont csak az előkészítő ülésig kérhetik ezt – azaz, amikor első alkalommal megjelennek a bíró előtt, később már nem. További lehetőség, hogy az áldozatok a büntetőeljárás során úgynevezett segítőt is igénybe vehetnek, vagyis meghatalmazhatnak egy nagykorú személyt, hogy eljárjon az érdekükben. Ügyvédet is fogadhatnak, de ha erre anyagi helyzetük miatt nincs lehetőségük, kérhetnek pártfogó ügyvédi képviseletet.

A bírósági tárgyaláson a sértett kérheti azt a bírótól, hogy zárja ki a nyilvánosságot, és ha ő helyt ad ennek, akkor a sértett által megnevezett személy is bent maradhat a tárgyalóteremben. A bírósági eljárás végén – az indoklást is tartalmazó ítéletet – mindig megkapja a sértett.

Ezenkívül a törvény nagyobb védelemben részesíti - a többi között - a gyermek sértettet és a nemi bűncselekmény áldozatait. Ők az úgynevezett különleges bánásmódot igénylő személyek. Ez azt jelenti, hogy egy 14 év alatti gyermeket csak akkor hallgatnak ki, ha feltétlenül szükség van a vallomására, és ekkor egy gyermekbarát, játékokkal berendezett helyiségben, oldott hangulatban kérdezik ki az átélt eseményekről. Itt nincs jelen sem a vádlott, sem az ügyvéd. Míg a nemi bűncselekmények áldozatait csak vele azonos nemű személy hallgathatja ki.

További lehetőség a különleges bánásmódot igénylő személy esetében, hogy egy elkülönített szobában ülve, élő közvetítés keretében teheti meg a vallomását úgy, hogy közben a vádlott egy másik helyiségben foglal helyet. Így nem kell személyesen találkozniuk, elkerülve az esetleges traumát. Ezt biztosítja a közelmúltban kiépített távmeghallgatási rendszer. A büntetőeljárási törvény számos rendelkezése védi és segíti az áldozatokat, törekedve arra, hogy félelem nélkül vegyenek részt az eljárásban.