KÖZÉRDEKŰ
Agrár
Technológia- és tudásfejlesztéshez egyaránt kapnak segítséget a gazdák
Soha nem látott gyorsasággal alakul át az agrárium, a magyar gazdák ezért technológia- és tudásfejlesztésre egyaránt kapnak segítséget a kormánytól - mondta szerdán Budapesten, a 8. Precíziós gazdálkodás konferencia és kiállítás (Prega) megnyitóján az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságot is érintő technológiai forradalom, az agrárium korszakváltása ma már nem csak egy szűk felhasználói kört érint. Az utóbbi 2-3 év változásai, a piaci körülmények, a termelési láncok, az alapanyag-ellátás átalakulása, az uniós támogatások egyre szigorúbb zöld előírásai minden gazdát újításokra késztetnek - indokolta a támogatásokat az államtitkár, aki szerint különösen azoknak kell lépést tartaniuk a fejlődéssel, akik a világpiacra termelnek nagy mennyiségben olyan árut, amit más országok is nagy tömegben állítanak elő.

Feldman Zsolt hozzátette, hogy a légi fotók helyét mára műholdképek vették át, az adminisztrációt okoseszköz-alkalmazások támogatják, de a fejlesztések csak akkor lehetnek igazán eredményesek, ha maguk a felhasználók is fejlődnek, új ismeretekre tesznek szert. A tanácsadás és a tudásközvetítés tehát éppúgy felértékelődik, mint a technológiaváltás, ezért kell mindkettőt elérhetővé tenni mindenki számára - fogalmazott. Az államtitkár szerint jó irányt jelez, hogy a technológiai átállást segítő pályázat 2021 óta már majdnem 2700 gazdának segített, növelve a magyar mezőgazdaság kibocsátását, és legalább ilyen fontos, hogy megerősítette az új megoldások iránt elkötelezett termelői kört is.

- MTI -