AKTUÁLIS
#máriapócs
#Passió XXI
Tapintható volt a fájdalom Máriapócson - fotók, videó
Több ezren éreztek át Jézus keresztre feszítésének szenvedését ma Máriapócson, ahol ősbemutató keretei közt öt színen, több mint 40 szereplő segítségével interaktív, realisztikus előadásnak lehettek részesei. Ma Máriapócson Jézus köztünk volt. Köztünk, emberek közt, akikért az életét adta.

Jézus születésnek történetét Máriapócson 20 éve adják elő évről évre, de érdekes módon az egyházi év legcsendesebb napján - amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek a keresztények -, Jézus Krisztus szenvedésének történetét, a passiót (passió - szenvedés – latin) még nem mutatták be.

Tamás László főrendező - aki Jézus születését is színre vitte Máriapócson -, állt elő az ötlettel 2018 februárjában. Az ötlet hamar testet öltött egy több száz embert megmozgató közösségépítésben. Majd a tervezés, zene, szöveg, ötletek s végül jöttek a rendszeres próbák, összesen több mint 35.

A szereplők jellemzően Máriapócs és környékéről származó templomba járó emberek, köztünk földművesek, vállalkozók, tanárok, diákok, nyugdíjasok. Vagyis a társadalom szinte minden szegmenséből volt szereplő.

Az előadás célja az volt, hogy Jézus Krisztust – Istent - kihozzák a templomból, hogy „ne legyen oda bezárva", aki eljön ide megtapasztalja, hogy mit is jelent: Isten nem egy távoli Isten, hanem egy olyan Isten, aki értünk szenved, s köztünk él – fogalmazta meg a célt Grunda Dávid atya, segédlelkész, akit 2018-ban szenteltek fel Máriapócson.

A Biblia több olyan elbeszélést tartalmaz, amelyeket olvasva úgy érezhetjük: Krisztust egészen testközelben, közöttünk feszítették volna meg. Máriapócson Jézus keresztje, s szenvedése érzékeinknek kellemetlen véres valósággá vált ma.

Az alkalmi színészekből álló negyvenhárom fős társulat Jézusa élő szamáron vonult be Máriapócs-Jeruzsálembe, akit kötéllel vezettek Pilátus és Kajafás elé. A következő színnél keresztjét vonszolva a kegytemplom előtti téren, majd a pócsi liget Gecsemáné-kertjében imádkozott. Jézus Krisztus arcán vérfolyások jelentek meg a töviskorona felhelyezése után, Veronika kendőjével törli le, majd a két latorral együtt háromméteres keresztre függesztik testét.

Ma Máriapócson bénultan hallgatták Jézus nagypénteki szenvedésének történetét, sokan mélyen megrendülten nézték a jeleneteket, ahogyan a bibliai történelem életre kelt. Igaz, mint minden képi vagy zenei megjelenítés, közvetlenül az érzelmeinkre hatnak, de ennek hatása a lélekben él tovább, s bár megpróbáljuk magunkat távol tartani a szörnyűségtől, a felfoghatatlan szenvedéstől a tudatalattinkban ott van, miközben nehezen nézünk szembe a véres valósággal…


A szervezők abban bíznak, hogy a Máriapócson is hagyományt teremt Jézus Krisztus szenvedéstörténetének előadása, a passió.

Az első magyarországi passiójátékot Fejős Pál rendezte a Heves megyei Mikófalván, 1922-ben. A szereplők mikófalvaiak voltak, de fővárosi színészek is segítettek. A nézőtéren ötezren fértek el, a szereplőgárda pedig kétszáz fős volt, nem számítva a négyszáz tagú énekkart. 1922 áldozócsütörtökétől szeptember 17-ig huszonöt előadáson mintegy huszonötezer ember látta a Passiót. Mikófalván a templomban két falfestmény őrzi a passió emlékét: az utolsó vacsora és a Golgota hátterében a Bél-kő csúcsa magasodik.