KULTÚRA
Tapintani a láthatatlant - képek 3D-ben
Nekünk, látóknak is élményt nyújthat az a kiállítás, amely Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond könyvtárban tárul a látogatók elé. A budapesti Ver-Deco Művészeti Kör Egyesület 20 tagjának alkotásait bemutató tárlatot szerda délután nyitották meg. A jellemzően textíliából, különleges technikával készült képek különlegessége, hogy tapinthatók. Azaz itt szinte kötelező a képeket tapintani.

Budapestről indulva Hajdúdorogon át érkezett Nyíregyházára az a különleges tárlat, amely vakok és gyengén látók számára is élményt nyújt, hisz a képek az általunk megszokott kétdimenziós síktól eltérően három dimenzióban készültek. Az egy-egy témát feldolgozó, jellemzően amatőr művészek saját érzéseiket, tapasztalataikat, olykor megtörtént eseményeket ültettek át 3D-s textilképeikbe.

A kiállítóteremben megelevenedik a többi közt egy gyermekkori emlék tanyasi ház formájában vagy épp az alkotó kusza lelkiállapotából kitörni vágyó képzelgése. És bizony korunk rákfenéje, digitális világunk vívmánya: a mobiltelefon, ami a könyvek rovására nyer egyre nagyobb teret, miközben Gutenberg találmányáról a szavak és mondatok lassan, de visszavonhatatlanul hullanak a mélybe.

Az érzelmek megjelenítésének olykor különös, már-már utópisztikus látványvilága köszön vissza ránk, látókra ezen a kiállításon. Hogy ebből a világból a vakok és gyengénlátók, vagy ahogyan a galéria vezetője, Veress Gabriella hívja őket, a "különlegesek" is vizuális élményé tudják konvertálni az általunk látott világot, itt most tapintással, simítással.

Ez a vándorkiállítás több szempontból is csodálatos, hisz a textilalkotások tapintással készültek, miközben a művész célja az, hogy majdan a kész művet tapintással - a kezükkel látva - fogadják be a látogatók – fogalmazott Baracsi Endre a megnyitón. Ez csoda. Olyan csoda, amit a kezükön keresztül adnak át az alkotók, így továbbítva az érzéseket a kezükkel látóknak. A megnyitón a Megyei Közgyűlés alelnöke még egy fontos dologra felhívta a figyelmet: az érzékenyítés nagyon fontos dolog, viszont sok esetben az a legnagyobb segítség a fogyatékkal élő embertársaink számára, ha elfogadjuk őket olyan társnak, mint ők bennünket.

A megnyitó záróakkordjaként Petrus Anita látássérült sortársa versét adta elő olyan átéléssel és profizmussal, hogy sokak szemébe könnyeket csalt. Az eseményen a Nyírségi Látássérültek Egyesületének kórusa is fellépet, Leitner Viola vezetésével. A könnyed műfajt Gábor Péter Yeti énekes, rendező képviselte.

A vándorkiállítás a nyíregyházi bejelentés szerint határokat átlépve látható lesz a többi közt Ausztriában és egy napra Vatikán főterén, a Szent Péter téren is. Nyíregyházán a tárlat a hónap végéig a Móricz Zsigmond Könyvtár harmadik emeleti kiállítótermében tekinthető-tapintható meg.


- FrissMédia -