KULTÚRA
Programok
„Talpra magyar, hí a haza!” - Kisvárdán
A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja és a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe.

Az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete ez a nap, amelynek célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. A forradalmat indító március 15-e jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom.

1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt - 1990 óta ez a napot a magyar sajtó napjaként is ünnepeljük.

Kisvárda Város Önkormányzata városi ünnepséget tart március 15-én pénteken, 10.00 órától. A Művészetek Háza színháztermében ünnepi beszédet mond Leleszi Tibor polgármester, emlékműsort adnak a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai, valamint a Kisvárdai Református Művészeti Iskola növendékei.

A Szózat után emlékmenet indul a Petőfi szoborhoz, ahol a tisztelet és emlékezés koszorúit helyezik el.

- Friss Média -