AKTUÁLIS
#Napkor
#idősek napja
Szükség van Önökre - idősek napja Napkoron
102 éves Napkor legidősebb lakója, Anti bácsi, aki párjával, Magdolnával 70 éve házas. Sajnos betegségük miatt ma nem tudtak eljönni az immár 11. éve rendeszesen megrendezésre kerülő Idősek napjára. Tavaly még itt voltak, jegyi meg a polgármester rezignáltan, majd bekísér egy járókerettel érkező vendéget a legközelebbi székig.

Napkor önkormányzata 2007 óta minden évben, az idősek világnapján személyesen invitálja egy kellemes délutánra a település összes, hetvenedik életévét betöltött lakóját. Hivatalosan a szépkorú olyan idős személy, aki a 90. életévét már betöltötte. Ezt a szépítő kifejezést a köznyelvben ennél kevésbé idős, akár 60-70 éves korúakra is értik.

Az ünnepség kezdetére teljesen megtelik a település tornacsarnoka. Rég nem hallott hangok, egy-egy összeakadó tekintet: "Te is itt vagy Juliskám?" Sokan támaszukat már elvesztve, egyedül érkeznek az eseményre, miközben csendesen, olykor egy-egy könnycseppet elmorzsolva emlékeznek arra, hogy, aki tavaly még itt volt...

A másik sorban kacagás, huncut mosoly, gyermeki jókedv. Hogy ezt mi okozza, nem tudható, de jó látni ezeket a ragyogó, élettel teli szempárokat. Jó lenne ilyennek megöregedni, jegyzem meg magamban, miközben arra ocsúdok, hogy a polgármesterének köszöntőjének egy mondata jóleső érzéssel tölti el az egybegyűlteket: "szükségünk van önökre"

Az öregedés tudománya (gerontológia) szerint 80 év felett kezdődik az időskor - mondja dr. Spinyhért Zsolt, majd viccesen megjegyzi: akkor fiatalasszonyokat, embereket is meghívtunk. A szakirodalom szerint az 55-68 éveseket érett középkorúaknak, a 69-76 éveseket öregedőknek, a 77-85 éveseket időseknek és a 85 év felettieket öregeknek tekintik. A 90 évesek és a náluk korosabbak viszont már nagyon idősek, mondhatni: aggok.

A délután folyamán dr. Spinyhért Zsolt és Tömpéné Orosz Anita jegyző köszöntötték Napkor legidősebb lakóit, valamint a kerek házassági évfordulójukat ünneplő vendégeket.

Az ünnepségen fellépett a Igrice Néptáncegyüttes, a helyi óvoda apróságai, valamint Mészáros János Elek Simándy József-díjas operetténekes.


- FrissMédia -