NAGYVILÁG
Belföld
#Fülöp Attila
#pályázat
#civil szervezetek
Szükség van a civilekre
Péntektől lesznek elérhetőek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jövő évi pályázati kiírásai, amelyekben összesen 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre a civil szervezetek számára - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egy civil fórumon kedden Nyíregyházán.

A Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Civil Információs Centrumot működtető Hierotheosz Egyesület által szervezett rendezvényen a megye több tucat civilszervezete képviseltette magát. A fórum célja a civilszervezetek tájékoztatása a civileket érintő aktuális kérdésekről, pályázati lehetőségekről.

Román István, a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja – aki előző munkakörénél fogva szoros kapcsolatokat ápolt civil szervezettekkel - köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a civilszervezetek jelentős része nagyon komoly közösségépítő munkát végez. Olyanokat, amelyek rendkívül fontosak és értékesek számunkra – fogalmazott.

Román István

Nyilvánvalóan az államnak, a kormányhivatalnak megvan a maga feladata. A civilszervezetek ezt nagyon jól ki tudják egészíteni, színezni. A kormánymegbízott úgy látja, hogy megyénkben nagyon komoly civilélet folyik.

Szabó István, a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke - aki maga is több civilszervezet tagja -, arról beszélt, hogy üdítőleg hat az a gondolkodásmód, ami a civilszervezeteket jellemzi: önérdekeken felül álló, a közjó érdekében cselekvő civilekre szüksége van a társadalomnak.

Szabó István

Fülöp Attila elmondta, a pályázható összeget működési célra használhatják majd fel a szervezetek. A feltételek a korábbiakhoz képest nem változtak, a pályázatokat harminc napon belül - kollégiumoktól függően - a 2018. január 15. és 18. közötti határidő lejártáig kell benyújtani, a legkisebb pályázható összeg 100 ezer, a legmagasabb pedig 3 millió forint lehet.

Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be és megmaradt az a korábbi feltétel is, amely szerint a támogatási összeg tíz százalékát a szervezeteknek saját erőből kell finanszírozniuk - ismertette Fülöp Attila.


A pályázatokat a www.civil.info. oldalon lehet benyújtani, és ugyanitt tájékozódhatnak a szervezetek a részletes feltételekről is.

A helyettes államtitkár megjegyezte, a pályázati összeg egyenlően oszlik el az öt kollégium között, amelyekben egyenként több mint 562 millió forint áll rendelkezésre.

Előadásában Fülöp Attila kifejtette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint Magyarországon több mint 62 ezer civilszervezetet jegyeztek be a bíróságok, nagyobb részük egyesületi formában működik. Ezek közül a tavalyi NEA-kiíráson mintegy 16 ezer szervezet nyújtott be valamilyen pályázatot.

Fülöp Attila

A helyettes államtitkár a civilszervezeteknek juttatott állami támogatásokról szólva elmondta: 2010-ben 144 milliárd forintot, 2015-ben pedig már 202 milliárd forintot fordítottak erre a célra, vagyis öt év alatt 40 százalékkal nőtt a civil szférába az államtól érkező pénz összege.

Szólt arról is, hogy a jogszabály-változásoknak köszönhetően kedvezőbb lett a jogi környezet a civilek számára, mivel a múlt év végén életbe lépett a jogszabály-módosítási csomag, a "civil rezsicsökkentés" , amelynek célja a civilszervezetek munkájának könnyítése volt.

Ezzel kapcsolatban számos pozitív jelzés érkezett már vissza a kormányzathoz - jelezte a helyettes államtitkár, kiemelve, hogy nagy segítség volt például az ismételt hiánypótlás intézményének megszüntetése, a bejegyzési kapcsolatban pedig már a kérelmezők mellett a bíróságokat is határidők kötik.

Fülöp Attila a külföldtől támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényre utalva hangsúlyozta: aki ezt a jogszabályt kritizálja, az nem ismeri a magyarországi civilszervezetek működését és helyzetét.

Magyarországon a civilszervezetek 76 százalékának ötmillió forint alatti árbevétele van, vagyis rájuk ez a törvény nem vonatkozik - mondta az Emmi helyettes államtitkára. (A törvény szerint annak a szervezetnek, amelynek külföldről származó bevétele éves szinten meghaladja a 7,2 millió forintot, önbevallásos bejelentési kötelezettsége van, ez az információ az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartásában és a www.civil.info weboldalon is megjelenik.)

Fülöp Attila elmondta, hogy az 50 millió forint éves árbevételt meghaladó szervezetek aránya nem éri el az öt százalékot és jelenleg 73 olyan szervezet van, amelyet a külföldi támogatás miatt érint ez a törvény.

- FrissMédia / MTI -