NAGYVILÁG
Belföld
Szoros küzdelemben Nyíregyháza és Nagykálló végzett az élen
Mint írtuk korábban, Szabolcs községben ma rendezték meg a megyei örökségvédelmi vetélkedőt. A versenyt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság és a Vidék Kincse Egyesület szervezte.

A versenysorozattal a cél, hogy a nemzeti és helyi értékeket népszerűsítsék a diákok körében. A döntőt az általános iskoláknál a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézményének Triumvirágok elnevezésű csapata nyerte, míg a középiskoláknál a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola és Gimnázium, Agyafúrtak csapata végzett az élen.

A verseny középpontjában megyénk egyházi, építészeti, művészettörténeti értékei álltak. Kizárólag az itt található, kultúrtörténeti és művészettörténeti szempontból jelentős, főként középkori eredetű templomokra szűkítették a vetélkedő anyagát, amely így 25 örökséghelyszínt foglalt magában. A mai megmérettetésre a megye több pontjáról: Nyíregyházáról, Nagykállóból, Tiszaszalkáról, valamint Beregdarócról érkeztek a diákok. A díjakat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke adta át.

Baracsi Endre köszönetét fejezte ki a felkészítőknek és a gyerekeknek, amiért időt szántak arra, hogy kicsit mélyebben megismerjék megyénk egyik csodáját, középkori örökségünket. Az alelnök úgy fogalmazott, hogy a Felső-Tisza-vidék középkori templomokban Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, a középkori templomoknak itt olyan sűrű hálózatuk maradhatott fent, amely egyedülálló. Szatmár és Bereg középkori egyházi örökségének egyedi hangulatát idézik a kisméretű templomok, a melléjük épített fa harangtornyok, a gazdagon fennmaradt középkori freskók, a festett karzatok, a díszes kazettás mennyezetek, faragott szószékek.

Az Alföld középkori templomainak nagy része a török dúlások áldozatává vált. Ez a vizek által körbezárt vidék azonban távol tartotta magától a hódító hadakat, az idegen kultúrákat. Így maradhattak fent páratlan gazdagságukban és szépségükben ezek a kis középkori templomok, amelyek ékszerdobozai ennek a vidéknek. A mi feladatunk - emlékeztetett Baracsi Endre -, hogy ezt az örökséget óvjuk és őrizzük, a ti dolgotok pedig az, hogy tovább vigyétek a lángot, és majd adjátok át gyerekeiteknek, unokáitoknak. Csodálatos, nemes küldetés ez.

Az eredmények:

Általános Iskola korosztályi kategória:

II. helyezett Hétvezér Baptista Általános Iskola-Tiszaszalka Beregi Templomosok csapata

III. helyezett Wesley János Óvoda,Általános és Középiskola I.László király tagintézménye-Beregdaróc Vászonvirág csapata

III. helyezett Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola és Gimnázium Nagykálló Kállai Négyes csapata

Középiskola korosztályi kategória:

II. helyezett Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola Templomok Őrzői csapat

III. helyezett Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakgimnázium Négy Vezér csapata

Ebben az évben mintegy harminc iskola 120 tanulója versengett az elődöntőben, végül hét csapat jutott tovább a mai döntőbe.

A verseny megnyitójáról ebben a cikkben írtunk.