KULTÚRA
Programok
#Tiszakanyár
#szoboravatás
#földművelés
Szoborcsoportot avattak Tiszakanyáron
2017 augusztusában leplezték le a település központjában lévő szoborparkban, a Waum Péter Máriusz által fából megformált Szent Istvánt, és a Kóter László által faragott honfoglaló ősöket. Ma ismételten, ezúttal egy háromalakos szobrot avattak az alig 2000 fős településen.

Ezúttal az egykori iskola épületéből kialakított polgármesteri hivatal előkertjében felállított Földműves család fából komponált szoborcsoportját leplezték le. Kóter László figurális, realisztikus alkotása az élet megfáradt szolgálóit egy földműves családot ábrázol. A közel 80 éves szatmárnémeti művész alkotásai Németország, Ausztria, Egyesült Államok, Izrael közterein is megtalálhatóak.

Háda György, aki öt éve vezeti a települést elmondta, hogy egy kornak állít emléket ez a szoborcsoport. A Tiszakanyáron élők az évtizedek során abból a kis földből éltek, amit megműveltek, életük, sorsuk összefonódott a mezőgazdasággal, a földműveléssel. Az itt élők apraja-nagyja a földeket művelte kétkezi munkával. De mindig léptek egyet előre: építettek maguknak templomot, iskolát. Fejlődtek az évek során, szépítették a településüket. „Mindig tettek a faluhoz egy keveset, hogy élhetőbb legyen.”

A mai napig így vagyunk ezzel itt Tiszakanyáron. Bár – jegyzi meg a település vezetője - sokkal gyorsabban és hatékonyabban tesszük ezt, ami a kornak, s a technikai vívmányiaknak köszönhető. A ma felavatott szoborcsoport emléket állít elődeinknek, őseinknek.

Dr. Seszták Miklós (Fidesz-KDNP) kormánybiztos ünnepi beszédében elmondta, hogy a most felavatott háromalakos szoborcsoportban benne van minden: benne van a két felnőttalakban - a tartásukban, az arcukon - az a nehéz sors, amit Háda György elmondott. Ugyanakkor a földműves család gyermekalakja a kitörést ábrázolja ebből a nehéz sorsból. Ez jelképes a mai rohanó világunkban itt, Tiszakanyáron is.

Háda György, aki társadalmi megbízatásban áll a falu élén öt éve - kihívó nélkül maradt, így biztos befutóként készülhet az újabb ciklusára - arra kérte a jelenlevőket, hogy holnap minél többen menjenek el szavazni, hisz ez ad erős legitimációt az elkövetkező öt évre.