AKTUÁLIS
#kórház
#karácsony
#Advent
#óvodások
Szívbemarkoló - Érzékenyítés, ahogyan Kisvárdán csinálják
Könnyes szemek, elcsukló hang, egy-egy mosoly, apróságok, akik játékosan válnak fogékonnyá elesett embertársaink iránt. A kisvárdai egyesített óvoda közössége évről évre érzékenyíti a kicsiket, szeretetbe csomagolva.

Érzékenyítésnek nevezzük mindazt a tudatos vagy tudattalan, tervezett vagy spontán befolyásolást, nevelést, mely odafigyelésre, empátiára és a „normálistól”, a megszokottól való eltérés elfogadására nevel.

Így tehát az érzékenyítés bármilyen fizikai vagy szellemi károsodás vagy egy állandó, megváltozhatatlan állapot, helyzet elfogadására ösztönöz valamilyen katarzisélmény által. Az vitathatatlan, hogy az időskor egy megváltoztathatatlan állapot. Elfogadása személytől függő, van békés egészségben eltöltött és van – sajnos sok – betegségekkel terhelt, olykor szellemi, fizikai leépüléssel járó, így zárt közösségben, jellemzően egy kórházi osztályon eltöltött időskor.

A Kisvárdai Egyesített Óvoda kicsinyeit folyamatosan érzékenyítik, ők játszva tanulják meg az elfogadást. Ilyen a folyamatos kapcsolattartás a szép korúakat ellátó intézményekkel. Közös programok révén tanulnak a picik elfogadást, finoman, apránként ráirányítva a figyelmet elesett embertársainkra.

A program részeként a Kisvárdai Egyesített Óvoda óvodásai karácsony közéletével szép korúaknak nyújtottak élményajándékozást. A programok keretében a gyermekek szociális érzékenyítésé is fontos feladat. Az ilyen alkalmak, találkozások lehetőséget nyújtanak egy elfogadó, befogadó, szociálisan érzékeny gyermeki szemlélet kialakítására – fogalmazta meg a program lényeget Pálinkásné Garasos Melinda.

A program részeként kedden 11 órától az idősek nappali ellátottjainak a Várday István úti feladatellátási helyen kedveskedtek a Kisvárdai Egyesített Óvoda Székhely Intézményének gyermekei karácsonyi műsorral.

Ma 10 órától a Felső Szabolcsi Kórház betegeinek adtak élményajándékot a Kisvárdai Egyesített Óvoda Nyitnikék Tagintézményének gyermekei, ahova a FrissMédia is elkísérte a csöppséget. , gyermekeket Juhász Ágnes és Varga Erika óvodapedagógusok készítették fel a karácsonyi történet bemutatására. Munkájukat Cservenyákné Molnár Melinda és Drótos Györgyné segítette.

Az előadáson ott volt Dudás István önkormányzati képviselő, valamint a kórház ápolási igazgatója és szülők is.

- FrissMédia -