KULTÚRA
Programok
Szivárványban egyesülünk - kiállítás Kisvárdán
A Kisvárdai Ruszin Nemzeti Önkormányzat rendezésében immáron negyedik alkalommal nyílt kiállítás Ruszin Szivárvány címmel. Cél a ruszin kulturális, történelmi, néprajzi és hitéleti hagyományok ápolása, alkotóművészek segítségével. A kisvárdai Várday István Városi Könyvtárban megnyitott kiállításon hat alkotó közel 40 alkotása látható.

A realista irányzat híveinek több alkotása szerepelt már tárlaton Magyarországon és külföldön is. A kiállítók közül többen már bemutatkoztak Kisvárdán korábban, de van új név is köztük. A tárlaton Cap Károly, Deák Viktória, Gála Margit, Hárahonics Okszána, Ribák Tetiana, Voznickij Anddrij Vozincka Olesia, valamint Voznickij Artur művei láthatók.

Kisvárdán csaknem 80-an vallják magukat ruszinnak. A közösség tagjai a kiállítássorozattal példaértékű munkát végeznek a ruszinság megmaradása, jövője érdekében. A Kárpát-medencében a magyar és a ruszin nép tizenegy évszázada megszakítás nélkül él együtt. A XX. században négy állam fennhatósága alatt éltek, anélkül, hogy akár a szomszéd faluba költöztek volna.

Dr. Erdélyi Tatjána, a Kisvárdai Ruszin Önkormányzat elnöke méltatta a kiállító művészeket és alkotásaikat, majd köszönetét fejezte ki a támogatóknak.

A megnyitót a Weiner Leó Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola tanára, Baksa Hajnalka és növendékei műsora tette még színesebbé.

A kiállítás február végéig látható a könyvtár nyitvatartási idejében Kisvárdán

A kiállítást támogatta a kisvárdai önkormányzat, a Tisza ETT, a Nyírzem, a Coffee Tea Area, valamint a Várda hagyományőrző egyesület.

- FrissMédia -