AKTUÁLIS
Szijjártó Péter: az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik kitörési pontja
A magyar gazdaság egyik kitörési pontjának nevezte az élelmiszeripart Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Várda Meat Kft. új üzemének keddi alapkő-letételén, Kisvárdán. A baromfimelléktermék-feldolgozó üzem 3 milliárd 960 millió forintba kerül.

2018-ban a magyar élelmiszeripar - hétszázalékos emelkedés után - 3235 milliárd forintnyi termelési értéket állított elő. A teljes feldolgozóipari kibocsátás egytizede érkezett ebből a szektorból - közölte a miniszter.

Az ágazatban 151 ezer ember dolgozik, a baromfihús-kivitel 220 ezer tonna volt tavaly, 30 ezer tonnával több, mint 2017-ben. Ennek jelentős része Kisvárdáról és térségéből származott - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a termékeinek 100 százalékát a brit piacon értékesítő társaság beruházásához a kormány 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá, a fejlesztéssel pedig ötven munkahely jön létre.

A 2013-ban alapított, 2018-ra már 580 millió forintos nettó árbevételt elérő, jelenleg 21 főt foglalkoztató kisvárdai Várda Meat Kft. csaknem négymilliárd forintból a baromfi vágóüzemekben keletkezett melléktermékek kezelésére, hasznosításra épít új gyárat. Egy egyedi kormánydöntésnek köszönhetően a beruházást az állam több mint másfél milliárd forinttal támogatja.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium tárcavezetője a mai kisvárdai alapkő-letételen hangsúlyozta, hogy a kormány nemcsak szavakban, hanem tettekben is segíti a kis- és középvállalkozások (KKV) szektorát, mind a beruházási célú, mind a foglalkoztatást segítő fejlesztésekben.


Dr. Seszták Miklós, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, a Kárpát-medencei gazdaságélénkítésért és turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos a beruházás jelentőségéről szólva rámutatott, hogy három dolgot tudunk bebizonyítani ma a világnak itt Kisvárdán: az egyik, hogy a Tiszán innen is lehet nagy volumenű beruházásokat végbevinni, a másik, hogy egy nagy múltú családi vállalkozás jelenléte Kisvárdán milyen jó hatással van egy kis KKV életére - köszönhetően a jó kormányzati döntéseknek, támogatásoknak. A harmadik, hogy mit jelent a jó kormányzati politika, a gazdaság élénkítése.

Mint ismert, Kisvárdán több évtizede létezik baromfifeldolgozó üzem, amely mára Európa hatodik legnagyobb ilyen vállalkozása. A korszerű, nagy kapacitású baromfi vágóüzemekben ipari mennyiségben keletkezik feldolgozásra alkalmas melléktermék. Ilyen melléktermék például a csirkezsigerek, a nem étkezési célú nyesedékek és a kopasztás után visszamaradó csirketoll.

A Várda Meat Kft. erre az ipari méretű nyersanyagforrásra alapozva készítette el üzleti tervét, miközben meg kívánja őrizni KKV státuszát, így biztosítva a gyorsaságot és a piaci rugalmasságot, ami a mai változó világban előny lehet a multikkal szemben. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által koordinált, egyedi kormánydöntés útján nyújtott beruházási támogatásnak köszönhetően 50 új munkahely jön létre Kisvárdán.

A zöldmezős beruházásban megépülő üzemben két független technológiai vonal valósul meg a két meghatározó alapanyag hasznosítására – ismertette a Várda Meat Kft. ügyvezetője, Csépke Ferenc a beruházást.

Mint mondta, az első vonalon kerülnek feldolgozásra a zsigerek, a nem étkezési célú nyesedékek, csirkeláb és részben csirkefej. Ebből évente 12-13 ezer tonna nyersanyagot vásárol fel a cég, amiből 2000-2500 tonna prémiumminőségű húsliszt és 15-20 ezer tonna, ugyancsak kiváló minőségű baromfi zsír készül el.

A második vonalon történik majd az éves szinten 75-80 ezer tonna nyers csirketoll feldolgozása, hőkezelése, szárítása és darálása. Ebből 18-20 ezer tonna toll-liszt készül évente.

A fejlesztés költség-előirányzata 3, 96 milliárd forint, amihez az állami támogatás 1,584 milliárd forintot tesz ki. A saját forrás mértéke 2,379 milliárd forint, melyből banki hitel 1,387 milliárd forint.

A beruházás befejezése, műszaki átadása 2019 novemberében várható, majd a tervek szerint decemberben megkezdődik a próbaüzem. 2020 január közepétől teljes kapacitással termel már a gyár.


- FrissMédia -