AKTUÁLIS
Szicíliában volt a kisvárdai diák, két hétig nem mehet iskolába
A kisvárdai család 2020. február 22-én repült Szicíliába repülőgéppel. Gépük Szicília szigetének keleti partján, Catania repterén szállt le. Innen is indultak ma. A család mindvégig Milánótól körülbelül 1334 kilométer távolságra volt. Távolabb, mint Kisvárda-Milánó távolsága. A szülőt ma értesítette egy kisvárdai iskola, hogy a gyerekük két hétig nem mehet iskolába.

Olvasónk felháborodva számolt be az esetről levélben, azt írja, hogy a mai nap folyamán tájékoztatta az osztályfőnök, hogy az általános iskola Igazgatója és a Kisvárdai Tankerület úgy döntött, hogy a fia nem mehet két hétig iskolába. Oka, hogy a koronavírus miatt veszélyeztet miatti Olaszország legnagyobb területű régiójában, Szicíliában jártak.

Az anyuka állítólag a mai nap folyamán fog erről hivatalos értesítést is kapni. Mint fogalmazott levelében, a hiányzást az iskola leigazolja.

A szülő felháborodásának adott hangot: „felháborító az, hogy semmi orvosi papír vagy lelet, esetleg tiszti orvosi papír nélkül köteleznek minket arra, hogy a fiút otthon tartsuk.”

A felháborodott édesanya felveti, hogy a két hét alatt rengeteg felgyülemlett anyagot, tanulni valót és dolgozatot hogyan fogják bepótolni, arról nem beszélve, hogy egy 10 éves kisfiút nem lehet két hétig magára hagyni, azaz meg kell oldani a felügyeletet is, ami jelen esetben a szülő szabadságolásával kivitelezhető.

Hivatalos jelentések szerint Olaszország déli részén, a szicíliai Palermóban is megjelent a betegség, ugyanis egy fertőzött nő az észak-olaszországi Bergamóból odautazott. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök közölte hétfőn este egy tévéműsorban, hogy a betegség hazai elterjedésének a forrása egy észak-olasz kórház lehet, ahol nem tartották be a biztonsági intézkedéseket, de nem nevezte meg a kórházat. A kormányfő bírálta viszont, hogy helyi hatóságok indokolatlan óvintézkedéseket is hoznak a járvány miatt.

Az olaszországi karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardia tartományban, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az utóbbi két nap alatt ezen a két területen óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

Sajtóértesülések szerint az egészségügyi hatóságok a fertőzés további terjedésére készülnek: ha a járvány területe bővül, a vesztegzár térségét is növelik majd. A lombardiai Milánóban a lakosok már szombaton megrohamozták az üzleteket, miután Giuseppe Sala főpolgármester arra kérte őket, korlátozzák a közösségi találkozásokat. Az észak-olaszországi térségben tervezett vásárokat felfüggesztették. Giorgio Armani zárt ajtók mögött - közönség nélkül - tartotta meg bemutatóját a milánói divathéten. Több olaszországi múzeum jelezte, hogy bezárja kapuit. Még a dél-olasz Szicíliában is óvintézkedéseket vezettek be.

Az ügyben megkerestük az iskolát és a tankerületet, amint választ kapunk, közöljük.

Frissítés

Az iskola nem hivatalosan úgy nyilatkozott, hogy a szülő félreértette az osztályfőnök szavait, ugyanis ő csak, mint lehetséges lépést vetítette előre, amennyiben a tisztiorvos elrendeli az Olaszországból hazaérkező diák esetében az iskolalátogatási tilalmat.

Megjegyezzük, hogy ez egyébként érthető óvintézkedés lehetne a többi diák védelme érdekében, hiszen mint írtuk, abban a térségben is regisztráltak fertőzött beteget.

Úgy tudjuk, jelenleg a jelentési kötelezettségnek eleget tévő iskola várja a protokollnak megfelelő folyamatok lezártát, döntést a tanuló esetében ennek alapján hoz a megfelelő hatóság.


Info: Frissmedia.hu

AP/LAPRESSE/CLAUDIO FURLAN felhasználásával