INTERJÚ
#Vásárosnamény
#Zoárd-napi sokadalom
#önkormányzat
#fotópályázat
#Friss Média különdíj
Szeretünk itteniekkel dolgozni - egy különdíjas kép története
Különdíjat kapott a Friss Média fotópályázatán Vásárosnamény önkormányzata. Pontosabban az a fotó, melyet a város küldött be. Hogy hol készült, mit ábrázol a kép és miért éppen ezzel pályázott Vásárosnamény, arról Liptákné Juhász Anikóval, a Tourinform iroda vezetőjével beszélgettünk.

- Itt a Friss Média oldalán nyáron mi is beszámoltunk a város fesztiváljáról, a Zoárd-napi sokadalomról. Lehet onnét ismerős a különdíjas kép?

- Júliusban volt a hagyományos nagy rendezvényünk és szerettük volna, ha ebben a régióban először nálunk van fényfestés. Ez így is lett. Két este festettük meg a Szilva-fürdőt, ez egy nyolcperces produkció volt, amit többször egymás után levetítettünk. Annak a csapatnak a munkája, amelyet most a világ első tíz fényfestője között tartanak számon.

- Kik ők?

- Eper produkció a nevük - megyeiek egyébként, nyíregyháziak. Ez a csapat készítette az új imázsunkat négy évvel ezelőtt. Ez szakmai és lakossági oldalról is potzitív fogadtatásban részesült. Nekik ez a fő profiljuk, a fényfestés, épületvetítés. Kétéves tárgyalás után végre sikerült megnyernünk őket ennek is.

- Honnét tudni, hogy a világon az első tízben vannak?

- Bukarestben van minden évben a világ legnagyobb épületvetítő fesztiválja, ahova a 10 legjobb fényfestő csapat kap meghívást és ők közöttük voltak az idén, a múlt hónapban. Az ottani parlamentet - amely a Pentagon után állítólag a világ második legnagyobb épülete - kellett megfesteniük. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen csapat dolgozott a városunkban.

- Hogyan fogadták a vásárosnaményiek a fényfestést?

- Ez a 21. század legújabb művészeti irányzata és én úgy látom, eléggé megosztó: vagy beleszeret valaki, vagy nem. Nagyon az ujdonság varázsával hatott, volt, aki másnap is kijött és az összes vetítést végignézte és volt, aki öt perc után hátat fordított és azt mondta, hogy ez őt annyira nem érdekli. Én úgy látom, hogy a világon egyre jobban tért hódít a fényfestés. A képek mellett a zene nagyon meghatározó: a fülnek és a szemnek is szól a produkció, a zenére jönnek a képvágások.

- A képet a képről, vagyis a Friss Média pályázatán különdíjat nyert fotót ki készítette?

- Csutkai Csaba. Mi azt valljuk, hogy ha lehet, helyiekkel dolgozunk együtt. Emiatt nagyon örülünk, hogy olyan fotósunk is van, aki most éppen Amerikából jött haza, a múlt héten ott fotózott. A jövő héten nyílik nálunk a középkori templomokról kiállítása. A megyében vannak olyan nagyon professzionális értékű emberek, akikkel mi nagyon szívesen dolgozunk és örülünk neki, hogy ők ebben partnereink.

- Miért pont ezzel a képpel pályáztak?

- Annyira sok jó és szép kép született a fényfestésről, hogy nagyon nehéz volt választani. De az nem volt kérdés, hogy erről az eseményről készült fotóval pályázunk. Mert úgy gondoljuk, nagy dolog, hogy nálunk, egy kisvárosban megvalósulhatott a fényfestés, hisz Debrecentől keletre ilyen még nem volt.