KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
Szerénke és Lukrécia (Állatnevek)
Hol vannak már a régi szép idők, amikor Bálint Ágnes nagy sikerű, Frakk, a macskák réme című könyve nyomán macskák ezreit hívták Szerénkének vagy Lukréciá nak. Manapság már a Pedro, a Martin és az Afrodité az igazán divatos.

A macskanevek a kutyanevekhez hasonlóan változatosak, hiszen a névadásnak csak a fantáziánk szab határt. A macskánkat úgy hívjuk, ahogy akarjuk. Régen úgy tartották, hogy egy igazi macskanévben van c betű, hisz akkor tudja a cica megjegyezni a hívó szót. Népszerű volt a Cica, a Cicamica, a Cickó, a Maci, a Cirmos. Az állathívogató cicc szavunkról csak annyit, hogy amikor elmeséltem Dél-Amerikában egy perui csoportnak, hogy nálunk így próbáljuk magunkhoz csalogatni a macskát, percekig dőltek a nevetéstől. Milyen butaság ez – mondták –, hiszen a cicákat úgy kell hívogatni, hogy misu, misu, misu. Ez csak arra példa, hogy a macskák igazából nem ragaszkodnak a c betűhöz. Még a magyar macskák sem. A mi cicánkat Tibinek hívják, és rohan, ha szólítjuk. Persze csak akkor, ha ráér. A macskák függetlenek és önállóak, ezt tudjuk. A macskanevek közül a legnépszerűbbek a Cili, a Cirmi, a Mici, a Manci és a Muci (lánynevek), valamint a Cirmos, a Dormi, a Kacor, a Micur, a Pocak (fiúnevek). A kutyanevekhez képest ritkább, hogy történelmi személyről vagy híres emberről nevezzenek el egy cicát. Azért előfordul ilyen: Bruce Willis egy fehér kandúr, Hitler pedig egy fekete, bajuszos macska. A tulajdonságokkal kapcsolatos nevek gyakoriak: Cirmos, Dundi, Dundika, Gebe, Karmos, Nyafka, Szöszke, Vörös. A személynevek vagy azok becézett formái is válhatnak macskanevekké: Álmos, Béla, Cecil, Guszti, Lőrinc, Marci, Merci, Szimóna. Más, félelmetesebb állatok is kölcsönözhetik a nevüket: Gepárd, Párduc, Tigris. Szobacicáknak ideális: Csóki, Puszka, Puszi, Édi. A c betűs nevek mellett talán az m betűvel kezdődő elnevezések a leggyakoribbak: Mirr-Murr, Misi, Misu, Miu, Mixi, Móci, Móka, Mókás, Mokka, Mókus, Mókuci, Molly. Egyre népszerűbbek a szappanoperák hőseinek nevei (magyaros írásmóddal írom): Eszmeralda, Hozéármándó, González, Roberto. Beszéltem egy távoli ismerősömmel, aki azt mondta, egy fajtiszta kandúrnak legyen megfelelő neve, mert sokkal előkelőbb, ha a macskát Romáriónak szólítjuk, mint ha csak annyit mondunk: Cirmi, cicc. Igazából szerintem a cicának teljesen mindegy, csak legyen a tálkában mindig friss tejecske.

KRR

A magyar nyelvi kultúra ápolásáért indított rovatunkat a Magyar Nyelvőr Alapítvány együttműködésével készítjük, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával.