AKTUÁLIS
Szépen gyűlik a szemét a Tiszáról - 8. PET kupa
Száz hulladékhajó, több mint egymillió palack összeszedése az ártérből. 85,8 tonna hulladéktól mentesült a Tisza, csaknem 2000 szennyezett helyszínt monitoroztak. Ez az elmúlt nyolc év mérlege. Bár az idén jóval kevesebb csapat állt rajthoz, ez az összegyűjtött hulladék mennyiségén nem látszik. Az eltelt 2 nap alatt ugyanis csaknem annyi hulladékot szedtek össze a csapatok, mint a korábbi években azonos idő alatt.

A Felső-Tiszai verseny a PET Kupa összes rendezvénye közül a leghosszabb. A több mint egyhetes rendezvény során vállalati és baráti csapatok, önkéntesek a szabadidejüket áldozzák az ügyért. Saját kezűleg építik meg PET-hajóikat, a nomád tábori körülmények és a sok szúnyog ellenére mindent megtesznek a tiszta Tiszáért.

A tiszai kalandot felejthetetlenné teszi a nemes környezetvédelmi cél, a játékos, ismeretterjesztő vízi- és szárazföldi programok. A nyolcadik alkalommal megrendezett folyótakarító akció Záhonyból, az újrahasznosított folyami hulladékból készült Lebegő Kikötőről rajtol el. A mezőnyben több veterán, visszatérő csapat van, ezért izgalmas verseny várható. Ismét ott lesz az Aztakeservit kalózhajója, a SIEMENS önkéntes csapata (Evező-SÖK), a Hangák, a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál hajója (FesztPET). Palkó István (Picibá') irányítása alatt ismét indult a PET Kupa alapító hajója, a Tisza2, és ringbe szállt a 2019-es PET Kupa birtokosa, a TILOS kalózhajója is. Új hajóegységek is feltűntek.


A VIII. PET Kupa az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság, a VALYO Egyesület és az Ökologistic Alapítvány szakmai közreműködésével, a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület biztosítása mellett, céges adományoknak, helyi településeknek és szakmai partnereknek köszönhetően valósul meg. A rendezvényt a Természetfilm.hu Egyesület stábja dokumentálja.

- FrissMédia -