AKTUÁLIS
#Ferenc pápa
#apostoli út
#orosz ortodox egyház
#magyarországi orosz ortodox egyház
#Hilarion metropolita
#nunciatúra
#Víz Világtalálkozó
Szenzációs hír!
Ferenc pápa Hilarion orosz ortodox metropolitával találkozott Budapesten.

Hilarion Alfejev korábban a moszkvai patriarkátus külső egyházi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője volt, tavaly június 7-e óta pedig a magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzója. Az egyházi vezető április 29-én Ferenc pápával találkozott a budapesti nunciatúrán. A Szentatya öleléssel fogadta a metropolitát, és megcsókolta a mellkeresztjét.


Ferenc pápa apostoli útjának második napján, április 29-én délelőtt magánfogadáson találkozott Hilarionnal, Budapest és Magyarország metropolitájával. A vallási vezető 2022 júniusától viseli ezt a tisztséget, miután tizenhárom éven át irányította az orosz ortodox egyház külügyeit, gyakorlatilag Kirill moszkvai pátriárka „külügyminisztere” volt.

A mostani pápai audiencia lehetőségét Matteo Bruni vatikáni szóvivő már előre jelezte az apostoli útról szóló tájékoztató során a Vatikáni Sajtóirodában. Bruni azonban hangsúlyozta, hogy az audiencia nem szerepel a napirenden. A Szentszék jelentése szerint a mai „szívélyes hangvételű” találkozó a budapesti nunciatúrán – amely Ferenc pápa rezidenciája e napokban – mintegy 20 percig tartott, tolmács jelenlétében. A pápa öleléssel üdvözölte a metropolitát, és megcsókolta a mellkeresztjét.