AKTUÁLIS
#Szent Iván-éj
#Cigánd
#kerékpár
#bringások
Szent Iván-éj - a cigándi mágikus éjszaka VIDEÓ
A kerékpárosok védőszentje, Madonna del Ghisallo mosolyogva nézett le a mindenre elszánt 70 bringásra, akik immáron második alkalommal pattantak nyeregbe, hogy az év leghosszabb napjának befejezéseként letekerjenek 22 kilométert a cigándi vésztározó festői környeztet nyújtó gátján.

Önök tudták, hogy a kerékpárosoknak is van védőszentjük? Nem? Pedig Ghisalloi Madonnát 1949-ben, a Giro d'Italia alatt nyilvánította a kerékpárosok védőszentjévé Őszentsége, XII. Piusz pápa. A legenda szerint a középkori grófot, Ghisallót útonállók támadták meg, és menekülése közben Szűz Mária képét látta meg egy jelenésben. Odafutott, és megmenekült támadóitól. Nos, szombaton nem a rablókkal kellett küzdeni a cigándi tározó gátján, hanem az időjárással, hiszen egy órán belül a négy évszak szinte minden jellegzetessége ráköszöntött a gyülekezőkre. Volt heves szél, olykor jeges fuvallat, s a rohamosan a tájra nehezedő felhőzetből szakadó eső, de a start idejére, ami este 9-kor érkezett el, mintha varázslat történt volna: szélcsend s a felhők közül kikandikáló álmos hold látványa köszöntette a kerekezőket. Hogy ez annak volt köszönhető, hogy a védőszentjük kegyeibe fogadta a Cigándra kikerekezőket, nos, azt döntsék el önök.

A startra, ahova Kisvárdáról, Budapestről, Levelekről, Cigándról és Szlovákiából is felsorakoztak, csaknem teljesen besötétedett, így vágtak neki a gáton végigfutó aszfaltos úton a 22 kilométeres távnak. Tibor, aki Szlovákiából érkezett, egy órára saccolta a menetidőt, ami végül majd' két óra lett, hiszen kényelmes tempóban s nem versenyezve tették meg a távot. Volt, aki a maga építette tandem kerékpárral vágott neki az éjszakának. Mint mondta, előnye az ilyen biciklinek, hogy jókat lehet beszélgetni útközben. Viktor, a 14 éves legény épp egy másik versenyről érkezik, ahol már letekert 21 kilométert, így egy kicsit fáradt, de nem csüggedt, már tavaly is szeretett volna eljönni, hiszen sötétben még nem tekert. Zsófi budapesti diáklány, akinek elmesélték a tavalyi élményeket. Ennek hatására ki nem hagyta volna ezt a lehetőséget - mondja, miközben őszinte csodálattal ámul a tájon.

A csapat este 11 óra körül fordult a célegyenesbe, mint megannyi szentjánosbogár a komor éj sötétjében, hogy aztán tovagördüljenek a ropogó tűz melegéhez.

Szent Iván éjszakájának, más néven a nyárközép-éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik. A történészek a legpogányabb ünnepnek tartják. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget. E hagyományt felelevenítve hatalmas máglyánál melegedtek a biciklisek és - hogy a szerelem istene is megelégedéssel gondoljon vissza erre a napra - tűzugrásnak is részese lehetett a csapat, hiszen a Szent Iván napi szertartásos tűzugrásnak egészség- és szerelemvarázsló célja volt.

A Kisvárda Környéki Bringások egyesülete igen aktív, a terveikben egyre több verseny, szabadidőtevékenység szerepel. Egy pályázatnak köszönhetően terveznek országos időmérő versenyt is, hiszen a legkorszerűbb chipes időmérő rendszerrel is fel vannak szerelve. De terveznek kisvárdai városnéző bringautakat az egyesület tulajdonában lévő speciális kétkerekűekkel. Szóval tervek, álmok vannak, és jó úton haladnak afelé, hogy az álmokból valóság legyen.


- FrissMédia -