KÉK FÉNY
Szénmonoxid, lángoló fű, háztűz - hétvégi riasztások Szabolcsban
​Kigyulladt egy lakóház kazánháznak is használt melléképülete Tarpán. A családi háztól különálló épületnél keletkezett tűz a födémszerkezetre is átterjedt. A tarpai önkéntes tűzoltók egy vízsugárral előbb körülhatárolták, majd megfékezték a lángokat. Az egység a fehérgyarmati hivatásos tűzoltókkal közösen végezte el az utómunkálatokat.

Öt hektáros területen, foltokban égett a száraz fű és avar tegnap a rakamazi Sirály utca végén. A szabolcsi megyeszékhely hivatásos tűzoltói és a helyi önkéntesek gyorsbeavatkozóval, puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a szabadtéri tüzet - tudtuk meg Rutkai-Dér Vivientől, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Piricsén két hektáros területen, foltokban lángolt az alacsony füves vegetáció. A nyírbátori hivatásos tűzoltók fékezték meg a tüzet. Kisebb területű szabadtéri tüzek keletkeztek tegnap Aranyosapáti és Jánkmajtis külterületén, valamint Vásárosnamény és Ilk között. A helyszíneken a vásárosnaményi önkormányzati és a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók avatkoztak be.

Két személygépkocsi ütközött össze Nyírbátor és Kállósemjén között, a máriapócsi elágazás közelében. Az autókban összesen hárman utaztak. A nyírbátori hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a rendőrségi helyszínelés után kézi erővel megszüntették a forgalmi akadályt.

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő egy ilki családi házban vasárnap este. Az ingatlanban egyedül élő nő rosszul érezte magát, a kisvárdai hivatásos és vásárosnaményi önkormányzati egységek kiérkezése előtt önerejéből hagyta el az ingatlant. A tűzoltók átvizsgálták az épületet, méréseik alacsony koncentrációban, de kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A házban nyílt égésterű gázbojler, több konvektor és gáztűzhely volt, ám azok a tűzoltók kiérkezésekor nem üzemeltek, valamint a nyílászárók nyitva voltak. A gázszolgáltató szakembere az ingatlanból a gázszolgáltatást nem zárta ki, de a nyílt égésterű gázbojler használatát megtiltotta, azt ki is zárta a hálózatból. A tulajdonost a mentők szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállították. Az eset során lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

- MTI -