PUZZLE
Életmód
#hal
#az év hala
#szavazás
Szavazzon az év halára
Megkezdődött a szavazás a 2019-es év haláról. A Magyar Haltani Társaság ismét három őshonos fajt állított jelöltként, melyek közül kettő fogható, egy védett.

Egyik jelölt az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő vörösszárnyú keszeg. Többnyire a vízi növényzetben gazdag vizekből fogják, hiszen táplálékát túlnyomórészt fonalas algák, fiatal növényi hajtások, magvak alkotják. Fölfelé nyíló szájáról, vöröses úszóiról könnyen felismerhető.

A védett szivárványos ökle legkisebb és legszínesebb halak egyike. Ez utóbbi megállapítás azonban csak a hímekre vonatkozik, amelyek szaporodás idején szivárványszínekben pompáznak. A nőstényeknek viszont néhány centiméter hosszú tojócsövük nő, melynek segítségével nagyobb testű kagylók köpenyüregébe rakják ikráikat. Az utódok mindaddig e védett helyen fejlődnek, amíg önálló mozgásra és táplálkozásra nem képesek.

Harmadik jelölt a gyors, oxigéndús vizeket kedvelő sebes pisztráng. Olajzöld hátát és világosabb oldalát rendszerint fehérlő udvarral körülvett piros foltok díszítik, de akadnak olyan formái is, amelyekről ezek hiányoznak. A testoldal nagyobb, szürke foltjai a fiatalokat jellemzik. Kiváló sporthal, ezért előszeretettel telepítik az erre alkalmas vizekbe. Túlnépesítve azonban súlyosan károsíthatja az eredeti halfaunát, ezért óvatosan kell eljárni.

A szavazatokat 2018. december 31-én déli 12 óráig várják a társaság honlapjára a http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php oldalon.

A Magyar Haltani Társaság által szervezett voksolást 2010 óta minden évben megtartják, a verseny 2017-es szavazásán 5771-en adták le voksukat a három jelöltre, melynek végeredményeként 38 százalékos támogatottsággal diadalmaskodott a balin, 33 százalékkal második helyen végzett domolykó (Leuciscus cephalus) és 29 százaléknyi szavazatot kapott kövicsík (Barbatula barbatula).

Fotó: Sallai Zoltán