Tudomány és Technika
Szájvízzel a koronavírus ellen?
Egy új kutatás szerint lehetséges, hogy hatásos lehet, de további vizsgálatok kellenek. Az Egészségügyi Világszervezet eddig elutasítja az elméletet.

Nemzetközi kutatók csoportja azt vizsgálta, hogy a szájvíz képes lehet-e hatástalanítani a vírust a szájban és torokban. A brit, amerikai és spanyol virológusok a jelenleg forgalmazott termékeket vetették alá elemzésnek és arra a következtetésre jutottak, hogy a szájvízben található anyagok hatásosak lehetnek a vírusokkal szemben. A cetilpiridinium-klorid, a klórhexidin, a jód és a hidrogén-peroxid képesek elpusztítani a koronavírus örökítőanyagát körbevevő lipidburkot, azaz feloldják a zsírréteget, amitől a vírus szétesik és nem tud tovább fertőzni.

"A tesztek eredményei és a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy néhány szájvíz elegendő vírusölő anyagot tartalmaz, azt azonban még nem tudjuk, hogy a SARS-CoV-2-vel szemben is elég aktívak-e a most kapható szájvizek" - írja O’Donnell professzor a Cardiffi Orvosi Egyetem kutatásáról. A tanulmányban mindenesetre azt javasolják, hogy további vizsgálatokkal sürgősen derítsék fel a területet, mint lehetséges védekezési opciót az új vírussal szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban elutasította az ötletet. A szájvíz egyik alapanyaga ugyanaz, mint a kézfertőtlenítőké - az alkohol. Míg azonban a kézfertőtlenítők közül azokat tartják hatásosnak, melyek legalább 60 százalék felett tartalmaznak alkoholt, a szájvizekben mindössze 20 százalék körüli alkohol van. A fent említett összetevők azonban mégis hatásosnak bizonyultak a hasonló szerkezetű vírusokkal szemben, ami reményre adhat okot.

- FrissMédia -