AKTUÁLIS
​Szabolcsi tűzoltók képezték ki a Csíki-medence lánglovagjait
A Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete immáron ötödik alkalommal szervezett oktatást, hogy javítsa a megyei tűzoltók felkészültségét.

A Képzők Képzése tűzoltó felkészítést 2014-ben indította útjára Albert Csaba, az egyesület vezetője, azzal a szándékkal, hogy a megye területén minden tűzoltó alakulat azonos képzést kapjon, minden szervezet képzői azonos ismeretekkel rendelkezzenenek.

A felkészítés megszervezésében a Budapesti Tűzoltó Szövetség személyében talált partnerre a Hargita megyei szervezet. 2022-ben a IV. Képzők Képzése programban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség képviselete is közreműködött. Gyergyóalfaluban felkészítőként vettek részt, egyúttal felkérést kaptak, hogy szervezzék meg a következő találkozót.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség általános alelnöke Rubóczki Zoltán összeállította a képzési programot a helyi igények figyelembevételével, és felkészítőket toborzott a feladatra. A program 2023. március 10-11-én startolt, Csíkszentmiklóson, az alábbi települések részvételével:

Csíkszentmiklós, Tusnádfürdő, Csíkszenttamás, Gyimesközéplok, Csíkdelne, Kászonaltíz, Csíkvacsárcsi, Csíkszentmihály, Csíkszépvíz, Csíkcsomortán, Csíkpálfalva, Csíkajnád, Csíkcsicsó, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csíkszentdomokos, Csíkszentmárton, Csíkszentgyörgy, Csíkdánfalva összesen közel 50 fővel.

A képzés során a résztvevők felkészítést kaptak az elektromos és hibrid gépjárművek tüzeinek oltásából, a gázpalackok jelenlétében történő beavatkozások és a gázpalackok tüzeinek oltásából, de ismereteket sajátíthattak el a légzőkészülékek használatáról, illetve tűzoltás vezetésével, megszervezésével kapcsolatban is. Szerepelt a programban elsősegély képzés is, illetve a tűzoltó munkavédelmi ismereteiket is gyarapíthatták a hallgatók.

A második napon nem csak elméleti, hanem szituációs gyakorlati foglalkozást is tartottak. A helyi kultúrotthonban a füsttel elárasztott helyiségbe történő behatolást kivitelezték légzőkészülék használatával, míg a település tulajdonában lévő gáterháznál (fatelepen) a tűzoltás megszervezését gyakorolhatták be. A délután folyamán yakorolhatták az égő gázpalackok (buteliák) tüzeinek oltásával, illetve a zárt térben történő füstfejlődés szakaszaival ismerkedtek. A program zárásaként Kelemen Zsolt a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke osztotta meg tapasztalatait a közelmúltban történt törökországi földrengés kárfelszámolása kapcsán történt mentési munkálatokról.

A felkészítést megtisztelte jelenlétével Stelian Cimpoeșu ezredes, a Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének főfelügyelője, illetve Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki külön kiemelte, hogy a szakmai felkészítés fontosságán túl külön öröm számára, hogy egy testvérmegye képzői tartanak felkészítést a Hargita megyei tűzoltók számára. Kiemelte, hogy ez az esemény is mélyíti a két megye közötti kialakult kapcsolatot, ezzel is erősítve a nemzeti összetartozást. A rendezvény zárásaként minden résztvevő számára oklevél került átadásra, és Albert Csaba a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke a rendezésben nyújtott segítséget megköszönte a szervezésben résztvevőknek is. Külön kiemelte András Róbert a Csíkszentmiklósi Közbirtokosság elnökének segítségét, aki jó házigazdaként támogatta a képzés létrejöttét.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség részéről a képzésben Rubóczki Zoltán általános alelnök, Kóróczki László, Egyed Lajos, Toldi András és Bajusz István vett részt. A jövőben a két megye szövetsége további együttműködést tervez a szakmai kapcsolatok területén, ezzel is bővítve a megyék között kialakított gazdasági, kulturális és baráti kapcsolatot egy újabb szakmai területen.

A felkészítés oktatói megtekintették a 2021-ben Csíkszépvízen átadásra került Székely Határőr Emlékközpontot, ahol a székelység története elevenedett meg a látogatók számára, egy történelemóra keretében.