Az NKFH ismertette: az ellenőrzések során szigorú szakmai szempontoknak kell megfelelniük a dinnyéknek, a szakemberek egyebek mellett figyelemmel kísérik a tisztaságot, az esetleges repedéseket, az érettségi állapotot, az alakhibákat, valamint azt is, hogy a gyümölcsöt megfelelő minőségi osztályba sorolták-e be.
Különösen ezek az egységek igényelnek fokozott figyelmet a higiéniai feltételek szempontjából.
Minden esetben kötelező a kézmosási lehetőség biztosítása, továbbá az eladóknak javasolt gumikesztyű vagy fóliakesztyű használata a termék felezése vagy darabolása során a megfelelő higiénia érdekében - hívta fel a figyelmet a hatóság.
Az ellenőrzéssorozat egyik kiemelt célja a termékek nyomonkövethetőségének biztosítása, különös tekintettel arra, hogy a görögdinnyék esetében előfordulhat a származási országra vonatkozó adatok megtévesztő feltüntetése.
Fontos, hogy a vásárlók valóban megfelelő minőségű gyümölcsöt kaphassanak - hangsúlyozták a közleményben.
A hatóság a jövőben is folyamatosan szemmel tartja a gyümölcsök és zöldségek megbízható minőségét, ezáltal védve a fogyasztók érdekeit - jelezte az NKFH.