NAGYVILÁG
Belföld
#Tornyospálca
#Orbán Viktor
#koronavírus
Szabolcsban 76 bentlakásos idősotthonban 2850 idős ember éli mindennapjait
1,9 millió 65 éves és annál idősebb ember él Magyarországon, többsége családjával együtt. Megyénkben 76 intézményben mintegy 2800 idős ember éli mindennapjait. Jelenleg nincs olyan információnk, hogy szabolcsi bentlakásos idősotthonban felütötte volna a fejét a SARS-CoV-2- vírus. Közben Orbán Viktor az ajkai kórházban tett látogatásakor azt mondta, hogy május 3-án tetőzhet a járvány Magyarországon.

2019 évi adatok szerint a magyar települések 21 százalékában, 663 településen van tartós bentlakásos és átmeneti ellátó szociális intézmény, melyeknek 90 ezer ellátottjából 55 ezer volt időskorú. A 65 éves és annál idősebbek 3 százaléka élt ilyen intézményekben, ahol a férőhely-kihasználtság 96 százalékos. Megyénkben 2019 év végi adatok szerint a teljes lakosság 16,3 százaléka, 90 ezer 65 éves vagy annál idősebb ember él, közülük megközelítőleg 2700 ember 76 bentlakásos idősotthonban.

Megyénk legnagyobb ilyen intézménye a Nyíregyházán található Sóstói Szivárvány Idősek Otthona, itt 260 férőhely van. Befogadóképességet tekintve a sorban a következő a Tiszavasváriban üzemelő Kornisné Liptay Elza Szociális és Rehabilitációs Kht. Idősek Otthona 122 fővel, ezt követi a 120 férőhelyes EMMAUS Evangélikus Szeretetotthon nyíregyházi komplexuma. Egyébként 10-50 fős intézmények található megyénk településein. 10 fős például a ramocsaházi, kisnaményi és a nyírturai idősek otthona.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos április 16-ai tájékoztatása szerint 11 ilyen intézményt érint eddig a járvány. Ebből az egyik a Pesti úti idősotthon, itt 200 felett van a fertőzöttek száma és szombaton már 21 elhunytról lehetett tudni. Egy másik ilyen intézmény a borsodnádasdi idősek otthona, itt az április 16-ai információink szerint az otthonban 31 igazolt koronavírus-fertőzött van, közülük 15-en kórházba kerültek.


A megyénkben található 76 intézményben információink szerint nincs igazolt fertőzött, ezt támasztja alá a kormány által közölt adatok is, hisz 19 nap alatt sem tudott duplázódni az igazolt fertőzöttek száma. Megyénkben jelenleg 43-an betegek a vírus miatt, akiknek a fertőzöttséget laborvizsgálatokkal visszaigazolták. A napon belüli legtöbb esetet április 7-én regisztrálták, ekkor egyszerre 6 igazolt fertőzöttel lettek többen. Azóta van, hogy 2-3 napig egy sem, majd napi egy-egy esettel bővül ez az adat.

Az adatokból látható, hogy megyénkben lassan terjed a fertőzés, ebben az ütemben haladva május elejére várható, hogy 50 igazolt fertőzött lehet. Ez egyébként egybe vág Orbán Viktor mai bejelentésével, aki azt mondta, hogy május harmadikára várható a csúcs. A szakemberek szerint május 3-ára fut fel a csúcsra a járvány Magyarországon – fogalmazott a miniszterelnök mai Facebook-videójában.


Itthon 13 naponta duplázódik az igazolt fertőzőtek száma. Mai adatok szerint 1916, ebből 1474 aktív igazolt fertőzött van. (Aktív=a teljes igazolt fertőzöttekből kivonjuk az elhunytakat és a gyógyultakat). Azaz 2020. május 3-ra hazánkban várhatóan 3832 igazolt fertőzött lehet.

Szintén mai adatok szerint az igazolt fertőzöttek közül 784 embert kezelnek kórházban, ebből 61 beteg állapota intenzív ellátást igényel.

A kórházi ágyak felszabadítása ma még csak egy főpróba, a legrosszabb lehetőség főpróbája - mondta a miniszterelnök ajkai kórházlátogatásakor, hozzátéve: ha a legrosszabb következne be, a magyar kórházaknak akkor is biztosítaniuk kell az ellátást minden koronavírusos beteg számára. Mindenki nyugodtan aludhat, mindenkinek, aki beteg lett, lesz helye - fogalmazott Orbán Viktor.

Mint emlékezetes, hazánkban 2 ütemben, összesen 39500 kórházi ágyat kell felszabadítani a kórházigazgatóknak. Kásler Miklós miniszter utasítása szerint a teljes kapacitás 60 százalékát kell koronavírusos betegek ápolására felszabadítani. Megyénkben ez 2019 ágyat jelent.

A 60 milliós Olaszországban, ahol immáron harmadik hónapja tombol a járvány, az igazoltan fertőzöttek száma pedig elérte 165165 főt. Kórházban a legtöbben április 4-én voltak, 29010-en, ebből 3994 embert ápoltak az intenzív osztályokon.