AKTUÁLIS
Szabadban a szabadságért a Rétközi-tónál
​Különleges helyszínen emlékeztek a szabolcsveresmarti lakosok az 1956-os forradalom kezdeti eseményeire. Szabolcsveresmart község a Rétköz szívében, a Rétközi-tó ölelésében terül el. Családi nap keretében emlékeztek a vizibázison az '56-os fiatalokra, pesti srácokra.

A reggeltől kezdődő közösségi eseményen a település aprónépétől kezdve az idősebbek is szép számban érkeztek, hogy a délelőtti megnyitón közösen emlékezzenek a 65 évvel ezelőtti eseményekre. A megemlékezésen felszólalt dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, Vincze Károly polgármester, valamint a település kulturális életének motorja, Vincze Károlyné.

A felszólalók emlékeztettek, hogy 65 év távlatából tisztán láthatóak, azok a napok a 20. századi magyar történelem dicső lapjai, mert egy önérzetében megalázott, méltóságától megfosztott, mindennapjaiban megnyomorított nemzet fellázadt az elnyomás ellen, s a szabadságért fegyvert fogott a sztálinista diktatúra és a világ egyik legerősebb katonai hatalma ellen. Budapest és néhány nappal később a vidéki Magyarország is a világpolitikát formáló események helyszíne lett.

Rámutattak: 1956 bebizonyította, hogy egyetlen politikai rendszer, még egy diktatúra sem maradhat fenn hosszú távon az emberek bizalma és támogatása nélkül. 1956 tiszta forradalom volt - az emberek leverték a gyűlölt jelképeket, de nem fosztogattak. A pesti forradalmárok pedig nemhogy szakítottak a civilizációval, a törvénnyel, az erkölccsel, hanem éppen hogy visszaállították a kommunista diktatúra civilizálatlansága, törvénytelensége és erkölcstelensége után.

'56 szellemisége mindenkié, akik lélekben egyetértettek vele, cselekedtek érte, és áldozatot hoztak céljaikért. Hiszen akkor, mi mutattunk példát a világnak és az egész emberiségnek - szabadságszeretetből és önfeláldozó hazafiságból. Az egész napos megemlékezés családi programokkal, sétahajókázással és közős ebéddel folytatódik.