PUZZLE
​Spórolás utazás alatt – így használja külföldön a kártyáját!
Az őszi szezon beköszöntével a turistaszezon sem hagy alább, számos gyönyörű nagyváros várja ősszel is a kirándulni vágyókat. Ám egy dolog minden szezonban közös: kirándulás alatt hajlamosabbak vagyunk kicsit kevesebb figyelmet fordítani a pénzügyi tervezésre, főleg, ha külföldön tartózkodunk. A különböző pénznemek olykor-olykor fejszámolásra kényszerítenek minket, így akár több ezer forintnyi összeg kerülhet elköltésre feleslegesen, akár készpénzes, akár bankkártyás fizetéskor.

Ha külföldön inkább bankkártyával fizetnénk, akkor néhány tényezőt érdemes figyelembe venni, például azt, hogy hol bankolunk. Ugyanis egy utazás során akár 10 ezer forintot is meghaladó eltérés lehet a kártyahasználat költségeiben a különböző bankoknál.

Több tízezer forint extra költség?

A külföldön történő vásárláskor a kártyás fizetés egyszerűségéből adódóan sokan nem veszünk figyelembe egy fontos tényezőt: az átváltási költségeket. Nem is gondolnánk, de egy-egy utazás alkalmával akár több tízezernyi extra költséget is ránk róhatnak, hiszen a pénzintézetek más-más módon számítják fel az átváltást.

A legtöbb bank az ügyfelek számára kedvezővé teszi a külföldi vásárlást, hiszen ma már bárhol bankolunk, középárfolyamon válthatunk a valutát. Az OTP Bank erre vonatkozó ajánlata 2023 áprilisától havi 99 forintos díj mellett elérhető a lakossági bankszámlacsomagok mellé. Ennek révén – ha élünk a szolgáltatással – akár 300 ezer forintig középárfolyamon történik az átváltás külföldi betéti kártyás tranzakcióknál.

Megtakarítás bankkártyahasználattal

Az árfolyammarzsot, vagyis azt a különbséget, amit a bank alkalmaz az Európai Központi Bank devizaárfolyama fölé, minden intézet eltérően határozza meg. Az árrés tekintetében a legkedvezőbb ajánlattal az OTP Bank áll elő, ami kevesebb, mint 0,9 százalék. A többi hazai szolgáltató esetében az árrés jóval magasabb, általában 1,6 és 5 százalék között mozog.

Az évente csupán néhány alkalommal külföldre utazó ügyfelekként tehát jó választás lehet a fent említett konstrukció, ha szeretnénk egy kicsit spórolni. A havi 99 forintos díj igen kedvezményes lehetőség, és egy egyszerű számolás azt mutatja, hogy az euróövezetben már mintegy 12 ezer forintnak megfelelő külföldi vásárlás esetén a "befektetés" megtérülhet. Ha elérjük a 300 ezer forintos összeg határt, a szolgáltatás igénybevétele révén ugyan nem sokkal, de 0,7 százalékkal több marad a számlánkon. A 300 ezer forintos összeghatár lehet, hogy elsőre soknak tűnik, azonban, ha a szállást is helyben, bankkártyával fizetjük, akkor ez az összeg könnyen elérhető.

A Revolut is a barátunk külföldi nyaralásnál

A pénzügyi szolgáltatások palettáján számos devizaszámla közül választhatunk. Ha már rendelkezünk egy Revolut számlával, akkor a legcélszerűbb utazás előtt a célország devizájából vásárolni a Revolut számlánkra. Így, külföldön a fizetés automatikusan az adott devizában történik, és nem jár extra átváltási költségekkel sem.

A Revolut számla másik előnye, hogy havonta, minden hétköznap díjmentesen válthatunk pénzt akár ezer euróig. Ezer euró felett a tranzakció díja már kezdeti és Plus csomagoknál egyaránt fél százalék lesz. Hétvégente mindig egy százalék lesz az átváltás díja, függetlenül a Revolut tagság típusától.

Forrás: Creditline.hu