INTERJÚ
#Dolhai Attila
#Kisvárda
#Ajak
#interjú
#gyermekkor
#szavazás
#sztár
Sosem felejtem el, hogy honnan jöttem - interjú Dolhai Attilával
Dolhai Attila dobogós helyezéstért el a kedvenc megyei sztárok között, az Önök szavazatai alapján. A művész Kisvárdán született és Ajakon töltötte gyermekkorának jelentős részét. Itt mutatkozott meg először zenei tehetsége, aminek köszönhetően ma az egész országban ismerik.

Dolhai Attilát meglepte a hír, hogy a megyei kötődésű sztárok között a FrissMédia szavazásán harmadik helyezést ért el. Nagyon örült ennek, mert boldogan emlékszik vissza az Ajakon töltött kisiskolás korra és arra a végtelen szabadságra, amit ez a vidék adott. Az első benyomásokat az életről itt szerezte.

- Milyen emlékeket őriz a gyermekkorából?

- Emlékszem a nagy bringázásokra, a réten a focimeccsekre, amikor az utcák gyerekeivel csapatba verődve csináltunk saját bajnokságot és a győztes csapat jutalma egy láda „barna kóla” volt! Egy nyelvet beszéltünk, tudtuk mit jelent a „lapcsánka”, a „babájka” vagy a „bigézés”. Az első benyomásokat az életről itt szereztem. Ezek az első benyomások a körülöttünk élő világról sokszor nem is tudjuk, mennyire fontosak. Emlékszem, hogy édesapám maga elé vett a motorra, később, ha nem volt otthon, akkor is elkötöttük az újnak látszó Simsont. A télen megfagyott tóra, a kántálásokra, a találkozásra a nagymamánál, a friss téli utcákra, ahonnan a hideg templombelső az éjféli mise végére egészen felmelegedett. A város az Várda volt! Ezeket sosem felejtem el.

- A zenei tehetsége már fiatalkorában megmutatkozott. Köze volt ennek ahhoz, hogy Pest megyébe költöztek?

- A szüleink, mint minden szülő, meg akartak adni mindent a gyereküknek, amit csak tudtak. Szóval a továbbtanulás lehetett a költözés egyik oka. Nem volt sétagalopp a szüleinknek fizikailag, anyagilag és egyikünknek sem lelkileg. Akkoriban, azt hiszem, az is nagy dolog volt, hogyha faluról egy kétkezi munkásember gyereke zeneiskolába járt és taníttatni akarta a gyermekeit, talán még meg is kérdezték tőlük, hogy minek? Ők a tanulásban hittek. Úgy látták jónak, hogy változtatniuk kell. Azt hiszem, ennek a gondolkodásnak a következménye az én életemben az, ami végül lettem vagy lehettem. Nem tudni, mi lett volna, ha nem így történik! Az én zeneiskolai vágyaim késve teljesülhettek, épp csak az utolsó általános iskolai éveimben, már Gödöllőn.

- Miben látja a városi és a vidéki élet közötti különbséget?

- A vidéki élet gyermeknevelés szempontjából rendkívül biztonságos. Erősek az emberi kapcsolatok és kötődések! Talán több idő jut egymásra, magunkra és mindarra, amit fontosnak gondolunk. A nagyvárosi élet mindezeket megváltoztatja. kevésbe fontos a hagyományőrzés, az emberi kapcsolat. Az idő aránya is megváltozik. Talán túl közel élnek az emberek egymáshoz, épp ezért megtanulnak a másikról nem tudomást venni, hogy úgy érezzék, saját maguk is léteznek. Ugyanakkor, a nagyváros magában hordozza mindazokat a lehetőségeket, amiket egy egy kis település nem engedhet meg magának. Így például Nyíregyháza otthont adott első színpadi megjelenésemnek A nyári szabadtéri Jézus Krisztus Szupersztár bemutatóval 1998-ban, ami felejthetetlen élményeim közé tartozik!

- Mit gondol a mai Kisvárdáról, Ajakról, a megyéről? Szokott még visszajárni?

- Sokat változott a vidék az utóbbi években! A fejlődés szemmel látható. Természetesen rokonaim élnek Várdában és Ajakon is, akikhez vissza-visszajárunk. De nemcsak a családi kötelékek hívnak erre a vidékre, hanem szívesen teszek eleget egy-egy meghívásnak is. Épp mi szervezünk a környékre koncertet. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Ajak városa díszpolgári címmel ajándékozott meg, amit ezúton is köszönök és szurkolok a város további fejlődéséért

- Vannak megyei kötődésű barátai?

- Nagy Sanyival és Nagy Lórival a sors úgy hozta, hogy osztálytársak voltunk a Színművészeti Egyetemen és nagyon erős a kapcsolat közöttünk. A Budapesti Operettszínházban pedig együtt élhettük meg nagy sikereinket Szabó P. Szilveszterrel, aki vásárosnaményi és később csatlakozott hozzánk Szerényi László is, aki szintén naményi… Minket erősít a tudat, hogy egy helyről érkeztünk, a szellem, ahonnan jöttünk és talán munkánkkal mi is tudjuk erősíteni azokat, akik otthon – remélhetőleg – büszkék ránk!

Dolhai Attilával legközelebb Nyíregyházán találkozhatnak. Nagy adventi koncertet ad december 14-én Janza Katával közösen a Váci Mihály Kulturális Központban. Emellett a Budapesti Operettszínházban november 30-án Fényes Szabolcs Maya című operettjében láthatja őt a közönség. Az első jelmezes próbáról készült képeket tegnap tette közzé a sztár facebook oldalán (Fotók: Gordon Eszter).

Az ünnepekre hangolódva megyénk egyik kedvenc sztárja új CD-vel is készül. Ez a Visszatérés címet viseli majd és december elején fog megjelenni. Ahogyan a művész mondta: ez a CD ajándék mindazoknak, akik szeretik a musicaleket. Az elmúlt 15 év nagy sikerdalai mellett olyan dalokat is hallhatnak majd tőle, amelyeket még soha nem énekelt eddig.