NAGYVILÁG
Sorsdöntő pillanat a magyarság számára
Szövetség néven, három párt - a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd és az Összefogás - összeolvadásával létrejött az egységes felvidéki magyar párt - jelentették be az új politikai tömörülés vezetői szombaton az alakuló kongresszus után tartott sajtóértekezleten. A Szövetség megalakulásához levélben gratulált Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az új párt létrejöttét közel kétéves egyeztetések előzték meg.

A Somorjához tartozó Csölösztőn tartott kongresszus 140 résztvevője - az előzetes megállapodások alapján - Forró Krisztiánt, az MKP elnökét választotta meg a Szövetség elnökének. A párt Országos Tanácsának (OT) elnöke Solymos László, a Most-Híd elnöke, az alelnöke pedig Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke lett.

Levélben gratulált Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az új felvidéki magyar párt, a Szövetség megalakulásához Forró Krisztiánnak, a Szövetség szombaton megválasztott elnökének.

Az államtitkár kiemelte: „A magyarság számára ez egy sorsdöntő pillanat, hiszen a bő egy évtizede tartó megosztottság után újra egységessé válhat a felvidéki magyar közösség.” Az államtitkár jókívánságait fejezte ki Forró Krisztiánnak, a Szövetség megválasztott elnökének, hangsúlyozva: „Ez a tisztség az eddiginél még nagyobb felelősséggel jár, hiszen a most épülő felvidéki együttműködési modell megóvása, megerősítése mindennél fontosabb.”

Az államtitkár úgy fogalmazott: „Legyen a Szövetség az az erő, amely képes megjeleníteni a felvidéki magyarság politikai sokszínűségét, miközben megőrzi a cselekvés egységét.”

Potápi Árpád János levelében hangsúlyozta: „Magyarország elkötelezett abban, hogy minden lehetséges támogatást megadjon a külhoni magyarság megmaradásához és szülőföldön való boldogulásához”.

- FrissMédia -