AKTUÁLIS
#majális
Sör, virsli, ringlispíl és Sanyi, a ló
Megyénkben több településen is várják a majálisozni vágyókat, így Nyíregyházán és a környező településeken is több lehetőség nyílik az ünnepelni vágyóknak. Igaz, ez az ünnep leginkább már csak a szórakozásról szól.

A Sóstói Múzeumfalu rendhagyó módon várja látogatóit az április 28–május 1. közötti hosszú hétvégén, hiszen a négy nap alatt kedvezményes jegyárakkal tekinthetik meg az ország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeumát. Mindennap falusi gasztronómiai kóstolóval kedveskednek vendégeiknek, május 1-jén pedig fazekas bemutatót és népi játszóudvart tartanak a gyerekeknek.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is megrendezi a hagyományos Mandabokori Majálist. A kulturális programok mellett ugrálóvár, kézműves foglalkozás, kisállat-simogató és csillámtetoválás várja az érdeklődő gyerekeket, sőt a lovaskocsikázást is kipróbálhatják, ebben Czuczku Mihály fogathajtó lesz segítségükre.


A Bujtosi-tónál egész nap május 1-jei programokkal várják a látogatókat. Nyíregyházán a Bujtosi Városligetben, kirakodóvásárral, vidámparkkal és látványos színpadi produkciókkal is próbálják vonzóvá tenni a rendezvényt. Reggel hétkor itt már minden készen állt egy húzós nap lebonyolításhoz. Sanyi a póniló is várja a gyermekeket és nap tiszteletére gondosan le is csutakolták.

Videó az előkészületekről:


Nézze meg a videót, hogyan telik a nap a Bujtoson!


Kisvárda, Várkert

Május elsején kedden, délelőtt tíz órától majálisozhat Kisvárda és környéke apraja és nagyja a Flórián téren, a Művészetek Háza melletti parkban város általános és középiskoláinak zenés, táncos bemutatója. Az érdeklődőket kulturális és szórakoztató műsorok is várják a színpadon: például Nemzetközi művészeti csoportok bemutatója: a Duo-Art „Pengetős” citerazenekar (Kisvárda); Néptánccsoport (Beregszász); Gyöngyösbokréta Néptánccsoport, (Mikola-Románia); Hagyományőrző Csoport (Szatmárnémeti); Tirpák Népzenei Együttes (Nyíregyháza); „Pendelyes” néptáncegyüttes (Dombrád), vagy „Varázslat” címmel interaktív műsor gyerekeknek.

10 és 15 óra között a következő kísérőprogramok lesznek:

- Huszár tábor: 1848-as huszár hadviselés és fegyverzet kellékeinek interaktív bemutatása.

- A Huszárkonyha kóstolóval várja az érdeklődőket!

- László Király Lovagjai Baráti Kör- Szent László korabeli bemutatók (viselet, íjász, stb.)

- Motoros Baráti Kör Kisvárdai Egyesülete látványos motorbemutatója

- Földkelte Egyesület bemutatja: kültéri gyermek bútorok az újrahasznosítás jegyében

- népművészeti kiállítás és bemutató

- arcfestés, csillám-tetoválás, póni-lovaglás, csúszdás légvár és trambulin

- bohócos lufi- osztás; Segway –hobby bike szolgáltatás

- Hagyományos népi ételek kóstolója; Power-féle lángosok

XXIV. Szabadtéri bográcsos főzőverseny