PUZZLE
Életmód
#véradás
Sokszoros véradókat köszöntöttek
Hazánkban a Véradók Napját 1988. óta minden évben november 27.-én ünnepelik, amit a Magyar Vöröskereszt kezdeményezett. Azóta ezen napon, vagy e dátumhoz közeli időpontokban – ünnepségek keretében - országszerte elismerésben részesíti a sokszoros véradókat és a véradásszervezésben tevékenykedőket - olvasható a szervezet honlapján.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei szervezete és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) közösen szervezte meg a véradó napi ünnepséget 2018. december 10-én, Nyíregyházán.

Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei szervezetének igazgatónője köszöntötte a résztvevőket. Először a véradók elkötelezettséget és önzetlenséget emelte ki. "Ők a kezüket nyújtják azért, hogy megmentsék valakinek az életét." Egy olyan embertársukét, akit az esetek nagy részében nem is ismernek, hiszen a legtöbbször nem tudják, ki lesz majd, aki kapja ezt a csodálatos adományt. Ez az adni akarás lényegében élet-adás, tehát a legnemesebb dolog, ami semmivel nem helyettesíthető. Az ilyen alkalmakkor ezt a nagyszerű cselekedetet, segítő szándékot szeretnék jelképesen megköszönni – mondta az igazgatónő. Külön is megköszönte Bodnár Gáspár igazgató úrnak azt, hogy a FETIVIZIG dolgozói számára időt, helyet, propagandát és infrastruktúrát biztosít mindehhez. Végezetül annak a reményének adott hangot, hogy mindez mások számára is példaként fog szolgálni.

Kiemelten fontosnak tartják a Vöröskereszttel való együttműködést – ismertette ezt követően Szamos Ferenc. A Vízügyi Igazgatóságon 2011.-ben alakult meg az intézményi helyi Vöröskeresztes csoport, s a közösen megrendezett véradásokon mindig sikerrel tudják aktivizálni a munkatársakat - fogalmazott. Ebben jelentős szerepe van a Vöröskereszt részéről a szintén jelen lévő Ruzsinszki Józsefné személyi segítőnek, a FETIVIZIG részéről pedig Luczáné Madai Zsuzsanna oktatási és képzési referensnek, akik a „motorjai” a szervező munkának. Volt már arra is példa, hogy u.n. irányított véradást szerveztek meg az egyik dolgozó kórházban fekvő hozzátartozójának.

Büszkék vagyunk erre a csapatra – kezdte a beszédét Bodnár Gáspár igazgató, majd megköszönte az igazgatónőnek azt, hogy gondoltak a vízügyes véradókra, s létre jöhetett ez az ünnepség. Mint elmondta, személy szerint Ő is nagyra értékeli a véradókat, akik képesek áldozatot hozni egy teljesen ismeretlen személyért. A tulajdonságaik közül a másokon való segíteni akarást is kiemelte. Örömét fejezte ki azért, hogy ezúttal mintegy húsz dolgozójuk érkezett már el „kerek” jubileumhoz, a tízszerestől egészen a hatvanszoros, sőt - Máté Mihály szakaszmérnök-helyettes - a már több, mint százszoros (107!) véradásig. Óriási eredményként értékelte ezeket a magas számokat, s gratulált hozzá az azt elérőknek.

Arra kérte a jubilálókat, adják át a környezetükben másoknak is az ezen a téren szerzett tapasztalataikat. Próbálják meggyőzni - főleg a fiatal - kollégáikat, hogy legyenek ők is részesei ennek a nemes cselekedetnek, hiszen vérre ezután is mindig nagy szükség lesz, így természetesen a véradókra is. Éppen ezért ezt a már elért szép szintet nemcsak tartani kell, hanem lehetőség szerint még növelni is - mondta Bodnár Gáspár.

Ezután került sor az elismerő oklevelek, valamint a Vöröskereszt és a FETIVIZIG ajándékainak átadására, amelyeket az érintettek Gurály Edina igazgató asszonytól és Bodnár Gáspár igazgató úrtól vehettek át.