INTERJÚ
#tanévkezdés
#Csörszné Tar Enikő
#Bessenyei György Gimnázium
#atlétikai centrum
#az év tanára
Sok újdonsággal indul az új tanév a Besiben - szeptemberi interjú az év tanárával
Hétfőtől újra visszazökken a hétköznapokba diák és tanár. Ki-ki a maga módján hangolódik az iskolára. Az előkészületekről és az újdonságokról most egy pedagógust faggattunk - Csörszné Tar Enikőt, a Kisvársai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium angoltanárát, nevelési igazgató-helyettesét, aki tavasszal Az év tanára díjat kapta a középsuli.hu és a Bethlen Gábor Alap szavazásán.

- Legutóbb az érettségik idején beszélgettünk. Milyen volt a nyár, hogy telt?

- Július elején vége lett az érettségiknek, gyakorlatilag akkor kezdődött nekünk a nyári szünet. Szeretek egy kicsit magunkkal, magammal többet foglalkozni, mint amire lehetőségem van a tanév során. Voltunk nyaralni a családdal és barátokkal, több család együtt, gyerekestől-mindenestől Horvátországban töltöttünk pár napot. Évekkel ezelőtt egy nagyon kellemes helyet találtunk jó áron, visszajárunk oda.

Egyébként meg olvasok sokat. Ez év közben nehéz, mert estére elfáradok, elalszom rajta. De nagyon szeretek olvasni. Most spanyolt is tanulok.

- Egy tanárnő, aki télen tanít, nyáron tanul?

- Azért kezdtem el, mert nagyon szeretem a nyelveket, érdekel a latin-amerikai kultúra. A szomszéd faluban él egy kubai nő, tőle veszek órákat. Nagyon szeretek hozzá járni, mert borzasztóan pozitív egyéniség. Nagyon jókat derülünk az órákon, lelkileg is jót tesz nekem ő. A nyelvbe meg egyre szerelmesebb vagyok. A nyelvvizsgát kitűztük jövőre. Meglátom, hogy lesz majd időm, de egy héten egyszer év közben is igyekszem órára járni.

- A Besiben milyen nyelveket tanítanak most?

- Éppen kifutott az olasz - oroszt, németet és franciát lehet nálunk az angolon kívül most tanulni. Az orosz egyre népszerűbb, a német viszont egyre kevésbé.

- Lehet, hogy bekerül a spanyol is?

- Úgy gondolom, egy olyan nyelv, mint a spanyol, nagyon ütős lehetne a palettán.

- A nyár végére már a diákoknál is rányomja a bélyegét a ráhangolódás az új tanévre. Ön hogyan készült fel rá?

- Leginkább nekem júliusban jönnek a nagy ötleteim mindig. Mikor vége a tanévnek, akkor mindig összeírom vagy átgondolom, hogy mit csináltam nem jól, min lehetne változtatni. Augusztusban pedig már elkezdem nyelvvizsgára készíteni a diákjaimat. Ezt most is így csináltuk, heti kétszer négy órában, szerelemből. Három diákommal bejárok a suliba, hogy az októberi nyelvvizsgára felkészítsem őket. Mindig felajánlom ezt a lehetőséget, ingyen. Nem azért, mert olyan gazdagok vagyunk, hanem azért, mert ezzel is nevelek. Hogy nemcsak az anyagi érték az érték. Ha adok a diákoknak az időmből, a tudásomból, akkor azt várom ennek fejében, hogy vegyék komolyan. Adjanak bele mindent, ahogy én is beleadok. Úgy gondolom, megtérülnek ezek a dolgok - ha nem is anyagilag, emberileg mindenképpen. Eddig működik.

- Amit júliusban kitalál, azt szeptembertől alkalmazza is?

- Mikor hogy. Most a tanmenetet írom a csoportomra - sajnos, csak egy van, nem lehet több órám az igazgató-helyettesség miatt. Azon gondolkodtam, hogy tavaly kicsit elengedtem a csoportot. Néha talán túl megengedő vagyok és ez nem feltétlenül működik mindig. Most kicsit magamat is fegyelmezem, ahogy összeállítom a tanmenetet. Régebben ciklusokat csináltam, nagyobb lélegzetű egységeket. Most viszont konkrétabban osztom be az időt. A smart termünkbe is kértem heti egy órát. Ott vannak tabletek is a tanulóknak és nagyon jó kis programokat tudunk kipróbálni, amelyekkel otthon is tudnak készülni.

- Milyen újdonságokat hoz ez a tanév a Besiben?

- Nagyokat. Mindjárt kész lesz az új atlétikai centrum az iskolánkban - nem is tudom, az országban van-e még egy ilyen. Kibővült a tornatermünk, gyönyörű új borítást kapott, most már 42 méter hosszú lett. Épült egy fűtött, fedett futófolyosó, ez 80 méteres. A futópályánkat, ami salakos volt, most végig rekortánnal borították, új lesz a focipályánk, lesz kinti kosárpálya, illetve egy kézilabda-pálya. Ez egy nagy pályázatnak az eredménye, óriási beruházás. A térség fejlesztésére irányuló elképzelésekben van benne. Nálunk jó a tesi, sok gyerekünk sportol versenyszerűen is. A környéken nincs még egy ilyen nagyon modern és jól felszerelt atlétikai centrum, így gondolom, fogunk országos versenyeknek helyt adni. A pálya maga a város gondozásában marad, és eddig is rengetegen használták, sokan jártak ki oda futni.

Újdonság az is, hogy minősített tehetségműhely lett az iskolánk. Ez azt jelenti, hogy különféle, már működő projektjeink - természettudományokból, nyelvből, Arany János Tehetséggondozó Program, informatika, sorolhatnám - kiemelt támogatásokat kaphatnak. Az általános iskolásokat szeretnénk megszólítani, az átmenetet a gimnáziumba megkönnyíteni azzal, hogy bevonjuk őket is ezekbe a projektekbe.

Nálunk lesz az idén a kutató diákok országos konferenciája is, április elején. Ezen mindig nagy sikerrel szerepelnek a tanulóink, nagyon erős a természettudományos vonal, ezért ért minket a megtiszteltetés. Szóval nagyon mozgalmas év elé nézünk most is - de ez mindig így van. Régi iskola vagyunk, nagy hagyományokkal, amiket tartunk is és ez sokat számít. Olyan az iskolavezetés, Bíró Gábor igazgatóval az élen, hogy szereti, ha minél több lehetőséget igyekszünk megragadni a boldoguláshoz, a fejlődéshez.

Fotó: Csörszné Tar Enikő az első és felejthetetlen besis osztályával.


- FrissMédia -