AKTUÁLIS
Sírásók versengtek Nyíregyházán, az Északi temetőben
Szeptember 9-én, szombaton immáron hatodik alkalommal rendezték meg a sírásó versenyt, ezúttal Nyíregyházán. Helyszíne hazánk egyik legszebb sírkertje, a nyíregyházi Északi temető egyik, a nyughelyektől távoli, üres parcellája volt.

A versenyre kilátogató érdeklődőket a szakmai megmérettetésen túl a szépen gondozott, park jellegű sírkertben történelmi és társadalmi jelentőségű emlékművek is várták.

A Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnöke stábunknak azt mondta, hogy pontos szakmai szempontok alapján értékelték a csapatok teljesítményét, így nemcsak a gyorsaság volt az egyetlen szempont, amit figyelembe vettek, hanem a hivatás szerinti tiszteletteljes, kegyelettel történő versenyzés is. Továbbá értékelték a sírgödör pontos méreteinek betartását és a hantolás esztétikai megjelenését is.

A versenyzők egy jó hangulatú ebéddel zárták az eseményt. Fontos kiemelni, hogy mára már a verseny megítélése is pozitív, így kikoptak végre a „morbid”, „szokatlan” és az „abszurd” jelzők is.

Megyénket a tavalyi győztes kisvárdai temetkezési vállalkozás, az Omega kft képviselte. Bár ebben az évben nem sikerült az ismétlés, de a két, kétfős csapat derekasan helyt állt. Az idén a kupát a 16 induló közül a hajdúböszörményiek vitték el, rekordnak számító 52 perces eredménnyel.

Maga a verseny három részből állt. A csapatoknak két óra alatt kellett kiásni a szabványos sírt, majd 15 perc időkerettel a hantolást is el kellett végezni. Plusz feladatként a csapatok a már kész sírhantokat viraggal ültették be. A médiában nagyon gyorsan körbefutott a hír a versenyről. A szalagcímek miatt is kiemelt érdeklődés övezte a rendezvényt.